Nadzorni odbor Facebooka traži još veću cenzuru

Nadzorni odbor Facebooka traži još veću cenzuru

Nadzorni odbor Facebooka zahtijeva od ove platforme društvenih medija da pojača cenzuru u pokušaju da suzbije takozvane “dezinformacije” o Covidu.

Odbor je neovisno tijelo koje se bavi moderiranjem sadržaja platforme društvenih medija.

U četvrtak je Nadzorni odbor objavio izvješće u kojem preporučuje nastavak cenzure “dezinformacija o COVID-u-19”.

Facebookova matična tvrtka Meta inzistira na jedinstvenom pristupu dezinformacijama o COVID-u-19 širom svijeta.

Ovaj je pristup doveo do toga da Odbor odluči da Meta treba nastaviti sa svojom trenutnom politikom sve dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificira virus kao međunarodnu hitnu javnozdravstvenu situaciju, navodi se u izvješću.

Zbog toga su savjetovali da tvrtka treba ustrajati u cenzuriranju informacija o COVID-u-19 koje Facebookovi “provjerivači činjenica” smatraju lažnima.

Odbor tvrdi da će takve “dezinformacije” “vjerojatno izravno pridonijeti riziku od neposredne i značajne fizičke ozljede”.

Meta trenutno ograničava 80 različitih tvrdnji o COVID-u-19 na svojim platformama, koje uključuju Facebook, Instagram i WhatsApp, navodi se u izvješću.

Na Facebooku je protuzakonito tvrditi da virus ne postoji ili tvrditi da cjepiva uzrokuju smrt ili širok raspon teških nuspojava.

Ovaj gigant društvenih medija uklonio je 27 milijuna slučajeva zabranjenih dezinformacija o Covid-u-19 s Facebooka i Instagrama između ožujka 2020. i srpnja 2022. godine.

Meta također cenzurira sporne tvrdnje i činjenice za koje je dokazano da su istiniti.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp