“Tajni” dokumenti Nikole Tesle zaplijenjeni nakon njegove smrti

“Tajni” dokumenti Nikole Tesle zaplijenjeni nakon njegove smrti

Što se dogodilo s više od 300 dokumenata koje je Nikola Tesla imao kod sebe u trenutku smrti? Prema različitim teorijama, zaplijenila ih je vlada Sjedinjenih Država… Čini se da je ova hipoteza potvrđena, budući da je FBI deklasificirao neke dosjee.

Moguće je da je Nikola Tesla jedan od najvećih znanstvenika u povijesti, ali nema odgovarajuće priznanje znanstvene zajednice. Međutim, dokumenti koji su zaplijenjeni nakon njegove smrti držani su u tajnosti desetljećima.

Zašto su ih skrivali i koji je razlog da ih sada puste u javnost?

Objavljeni tajni dokumenti Nikole Tesle

Moguće je da je Nikola Tesla jedan od najvećih znanstvenika u povijesti, ali nema odgovarajuće priznanje znanstvene zajednice. Međutim, dokumenti koji su zaplijenjeni nakon njegove smrti držani su u tajnosti desetljećima.

Zašto su ih skrivali i koji je razlog da ih sada puste u javnost?

Dokument Nikole Tesle objavio FBI

Tesla je poznat kao preteča izmjenične struje, primarnog izvora energije u cijelom svijetu koji se koristi i danas. Osim toga, odgovoran je i za postavljanje temelja velike većine izuma koji nam olakšavaju svakodnevni život.

Ipak, on je jedan od najmarginaliziranijih znanstvenika u povijesti. Neki ga čak nazivaju i “ludim znanstvenikom”, što nije sasvim pogrešno. Znanstvenik je bio odgovoran za brisanje linije koja je razdvajala znanstvenu maštu od onoga što je bilo moguće i prihvaćeno od strane znanosti tog vremena. No je li moguće da je bio daleko ispred svog vremena?

Posljedično, možda je to bio razlog zašto je američki Ured za imovinu stranaca ili OAP, za englesku kraticu, zaplijenio hrpu dokumenata. Kako spominju dokumenti FBI-a, to je učinjeno kako bi se spriječilo da nasjedaju na simpatizere stranih sila.

Zbog Zakona o slobodi informacija , otkriveno je da je vlada Sjedinjenih Američkih Država zainteresirana za takozvanu Zraku smrti. To je bilo navodno oružje za masovno uništenje koje je izumitelj želio upotrijebiti za okončanje ratova.

Također, izvješća su pokazala da izumitelj nije umro 7. siječnja 1943., kako je navedeno od početka, već 8. siječnja. Tajni dokumenti u cijelosti su dostupni na stranicama FBI-a, a otkrivaju mnogo informacija koje su dosad bile nepoznate.

Skriven je više od 75 godina, otkad su zaplijenjeni i prebačeni u 2 kamiona puna dokumenata. Zbog vremena, neki teoretičari sugeriraju da je dosljedno da su se dosjei i dalje zaplijenili. Bilo je to 1943. godine, u tijeku je bio Drugi svjetski rat.

Oružje za masovno uništenje?

Nikola Tesla u svom laboratoriju
Godine 1952. pisac John J. O’Neill napisao je “ The Prodigal Genius: The Life of Nikola Tesla ”. U knjizi je objavio da je FBI zaplijenio njegovu imovinu, uključujući planove pokusa. J. Edgar Hoover, glasnogovornik agencije, bio je prisiljen naglasiti da je OAP odgovoran, nakon što su njihovi uredi bili preplavljeni pismima u kojima se tražilo da objave dosjeea.

Međutim, u javnom pismu, istražitelj je tvrdio da ga je američki Ured za imovinu stranaca obavijestio da nikada nisu posjedovali nikakvu Teslinu imovinu.

Treba napomenuti da je navodni interes vlade SAD-a za povrat dokumenata bio zbog nacionalne sigurnosti. Među dosjeima se nalazi i pismo upućeno samom Hooveru, koje naglašava važnost takozvane “zrake smrti” i njene ključne uloge u budućim ratovima.

Naglašeno je da će nacija koja bude imala oružje imati ogromnu prednost nad svojim neprijateljima. Stoga je Tesla preporučio da bude pod stalnom zaštitom, te tako spriječi neprijateljske špijune u krađi informacija.

Osim Zrake Smrti, dokumenti govore o stvaranju futurističkog torpeda, kakav nije posjedovao nijedan drugi narod na planetu. Svi dokumenti mogu se pronaći na web stranici FBI-a, besplatno dostupni javnosti.

To što su ti dokumenti toliko godina bili zaplijenjeni i skrivani od javnosti bio je veliki gubitak tehnološkog potencijala i nazadovanje u njegovom napretku. No, ono što najviše iznenađuje je da je Nikola Tesla i danas, nakon desetljeća smrti, toliko utjecajan.


Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp