Izvanredan fenomen: Pustinju u Australiji zasula kiša riba

Izvanredan fenomen: Pustinju u Australiji zasula kiša riba

Možda zvuči kao biblijska bajka, ali se stvarno dogodilo. U nekim zemljama  diljem svijeta mrtve ptice padaju  s neba, a u blizini australske pustinje pada kiša od riba. 

Pustinja Tanami je pustinja u sjevernoj Australiji i jedno je od najizoliranijih i najsušnijih područja na svijetu. Kiša je ovdje dovoljno rijetka, ali ono što se sada dogodilo opisano je kao “viša sila”.  “Vidjeli smo veliku oluju koja ide prema našoj zajednici i mislili smo da je to samo kiša. Ali kad je počela padati kiša, vidjeli smo i kako padaju ribe.” Stanovnici Lajamanua, 560 kilometara južno od grada Darwina, bili su zapanjeni kada su vidjeli ribe kako padaju s neba tijekom jake kiše.

Lajamanu: Zabačeni grad u kojem s neba padaju ribe

Nedavno su znanstvenici rekli da bi ljudi trebali biti zabrinuti ako ptice iznenada padnu mrtve s neba. Zbog  najgore ptičje gripe svih vremena mrtve vrane padaju s neba. Ali kako je moguće da “kiši” riba?

Stanovnici zabačene zajednice divili su se dok su ribe ‘kišile s neba’.


Izvanredan meteorološki fenomen dogodio se u Lajamanu, malenom gradiću u neplodnoj regiji 560 kilometara južno od grada Darwina, kada su ribe pljuštale s neba tijekom jake kišne oluje.

“Vidjeli smo veliku oluju koja ide prema mojoj zajednici i mislili smo da je to samo kiša”, rekao je Andrew Johnson Japanangka, Lajamanu i vijećnik grada Central Desert. “Ali kad je počela kiša, vidjeli smo i kako zajedno s njom padaju ribe.”

Japanangka je za  ABC Australia rekao da   su ribe bile najmanje “veličine dva prsta” i da su bile žive kad su pale s neba. “Neke još uvijek leže u lokvi vode u zajednici”, rekao je. “Djeca ih beru i drže u boci ili staklenci.”

“Bila je to najčudesnija stvar koju smo ikad vidjeli. – Mislim da je to blagoslov od Gospoda.


Ovo nije prvi put da se čudan vremenski događaj dogodio u ovoj zajednici

“Kažu da munja nikad ne udari dva puta u isto mjesto, iako se čini da riba u padu udari.” Ovo je četvrta kiša ribe u 50 godina – jednom 1974., jednom 2004. i ponovno 2010.

U drugom  događaju 2016.,  sušom pogođeni grad Winton u zabačenom Queenslandu vidio je ribe kako plivaju nakon poplave od 75 mm.

Te je godine  Dr. Peter Unmack, ekolog sa Sveučilišta u  Canberri, govorio o fenomenu pomora riba u australskoj divljini. Stručnjaci kažu da bi krivac moglo biti snažno uzlazno strujanje poput tornada, koje usisava vodu punu riba iz izvora vode i ispušta ih miljama daleko.

dr Unmack je rekao da bi bilo izvanredno da se ribe vrate žive na Zemlju. “Teoretski je moguće, ali teško je zamisliti mnoge situacije u kojima se riba može uhvatiti u jak vjetar i preživjeti”, rekao je. Jeff Johnson, zoolog koji proučava ribe,  rekao je za ABC da je vremenska nepogoda bila “stvarna stvar”. “To su relativno velike ribe koje se ne mogu izvući iz vode i dugo ostati u zraku”, rekao je. “Ali to se očito dogodilo.

Johnson je potvrdio da je riječ o uobičajenoj slatkovodnoj ribi — klaunu ili klaunu.

Godine 2020., grad Yowah u Queenslandu, 950 km (590 milja) zapadno od Brisbanea, također je tvrdio  da je s neba padala riba.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp