Robert Kiyosaki upozorava svijet na distopijsku budućnost ako se uvede digitalna valuta

Robert Kiyosaki upozorava svijet na distopijsku budućnost ako se uvede digitalna valuta

Autor knjige “Bogati otac, siromašni otac” Robert Kiyosaki upozorava svijet na distopijsku budućnost ako se uvede digitalna valuta.

Hvaljeni autor knjige “Bogati otac, siromašni otac” Robert Kiyosaki izdao je oštro upozorenje da bi moguće pokretanje digitalne valute središnje banke (CBDC) u SAD-u moglo dovesti do stanja nadzora sličnog distopijskom romanu Georgea Orwella 1984.

Kiyosaki je podijelio svoju zabrinutost u nedavnoj epizodi podcasta Rich Dad, sugerirajući da bi CBDC koji podupiru američke Federalne rezerve omogućio neviđenu razinu vladinog nadzora građana.

Kiyosaki je izrazio zabrinutost zbog mogućeg gubitka privatnosti koji bi pratio uvođenje CBDC-a. Boji se da će s FedCoinom vlasti imati mogućnost nadzirati svaku transakciju, kupnju i financijsku interakciju, učinkovito brišući svaki privid privatnosti, što doista zvuči zastrašujuće. 

Povlačeći paralele s Orwellovom 1984., Kiyosaki ističe potencijal za scenarij “Velikog brata”, gdje se životi ljudi stalno promatraju kroz njihove monetarne aktivnosti.

Autorovi komentari dolaze upravo u vrijeme kada Federalne rezerve aktivno istražuju prednosti implementacije CBDC-a.

“Glavna zabrinutost u vezi s FedCoinom, CBDC-om, jest da krši našu privatnost. Prateći svaku financijsku transakciju, imat će pristup svim detaljima o našoj potrošnji, primatelju našeg novca i načinu na koji raspodjeljujemo svoje resurse. U biti, replicira distopijsko društvo Georgea Orwella prikazano 1984. Big Brother će neprestano nadzirati naše financijske aktivnosti, a upravo je to problem digitalne valute središnje banke, odnosno Fed coin.”

“Kao pojedinac, postajem nervozan pri samoj pomisli na ovo. Ne želim da prate svaku moju transakciju ili da budu upućeni u moje navike trošenja. To je povreda moje privatnosti i oni nemaju pravo zadirati u moju privatnost i znati kako odlučujem rasporediti svoje resurse. To je isključivo moja osobna stvar.”

Zastupnik Tom Emmer (R-MN) predstavio je prijedlog zakona koji bi zabranio američkim saveznim rezervama uvođenje digitalne valute središnje banke (CBDC) ili korištenje digitalne valute za kontrolu monetarne politike.

Prijedlog zakona također bi zahtijevao od Fed-a da bude transparentan prema Kongresu u pogledu svojih napora da prouči sustave digitalne valute.

Diljem svijeta središnje vlade sve više istražuju ideju o digitalnim valutama središnjih banaka, ne samo za digitalizaciju novca već i financijskih sustava.

To bi bilo moguće jer je CBDC programabilan, što znači da vlada može diktirati koliko ćete potrošiti, za što ga možete koristiti, pa čak i koliko možete uštedjeti. Vlada također može programirati negativne kamatne stope na štednim računima kako bi potaknula ljude da troše novac.

Ovaj osebujan i mudar čovjek pun je savjeta za preživljavanje u suvremenom svijetu, pogotovo s naslova našeg odnosa do financija o čemu se nažalost ne uči u školama. U školama učimo pregršt potpuno nepotrebnih stvari i punimo se informacijama koje nam nikada u našem daljnjem životu neće trebati, ali nitko nas ne uči o novcu, a to je vrlo bitna stavka. Zanimljivo je stoga čuti kako je Kiyosaki naučio ponešto o novcu sa svojim ocem.

Važnu ulogu na tom putu odigrala je upravo popularna društvena igra Monopoly koju smo svi igrali kao djeca, ali tada nismo znali da zapravo kroz tu igru možemo puno naučiti o poduzetništvu. Jer, jedno je biti ‘zaposlenik’ sustava koji ne mora znati ama baš ništa o novcu, jer on je samo kotačić sustava čije je preživljavanje zajamčeno, a nešto posve drugo biti poduzetnik koji mora znati stvoriti novac ni iz čega, od nule. Jedno će vrijeme morati potpuno besplatno raditi kako bi ostvario svoje ciljeve. To je poduzetništvo. U svakom slučaju – zanimljivo…

Izvor: Motivation Hub

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp