Statua golog bradatog muškarca koji doji bebu postavljena ispred bivšeg danskog Muzeja žena

Statua golog bradatog muškarca koji doji bebu postavljena ispred bivšeg danskog Muzeja žena

Kip golog muškarca koji doji bebu u predvorju onoga što je danas poznato kao Muzej žena u danskom gradu Aarhusu izazvao je podjele u javnosti.

Statua “Agape” visoka 3,5 metara prikazuje nagog muškarca s klasičnim muškim crtama poput širokih ramena, uskih kukova, penisa i brade, a ima i ženske grudi i doji bebu.

Kip kipara Askea Kreilgaarda dizajniran je korištenjem 3D skeniranja vlastitog tijela i tijela njegove djevojke.

 

Prema Kreilgaardu, cilj kipa je “pitati što bi čovjek trebao biti i što može učiniti”.

TGP izvještava: Prema njihovoj web stranici, to je “jedan od rijetkih muzeja u svijetu koji se fokusira na rod i jednakost”.

Nakon što je statua postavljena, fotografkinja i autorica Suste Bonen napisala je članak za Kristeligt Dagblad pod naslovom „Statua dojilja je san pedofila“.

„Zar Agape nije san pedofila? Odrastao goli muškarac koji uživa u stavljanju malog deteta na bradavicu da bi ga sisalo za mene je oličenje onoga o čemu sanjaju pedofili“, napisala je Bonen.

Ona je istakla da iako je bradavica erogena zona za oba pola, „majka zadovoljava potrebe djeteta“, dok muškarac koji ne može dojiti „zadovoljava samo svoje potrebe“.

Ne vidim da se igraju rodne uloge, kao što mnogi drugi rade. Vidim eksploataciju malog djeteta i čovjeka koji se igra s vlastitim zadovoljstvom. Zato smatram da je uznemirujuće što i spolovi i publika danas pozdravljaju poruku: odrastao čovek može raditi što želi s malim detetom, sve dok to zovemo Agape“.

„Puno se toga promijenilo u svijetu rodne percepcije otkako je Žensko muzejsko društvo ugledalo svjetlo dana; uloga i funkcija muškaraca također su se značajno promijenile”, navodi se na web stranici. “U nekim područjima kulturna baština još uvijek počiva na staromodnoj podjeli na rod i uloge, dok sadašnjost očekuje otvorenije prikazivanje svih spolova.”

Prema izvješću Reduxa, muzej “nudi seksualni odgoj za djecu u osnovnoj školi ‘kroz kulturno-povijesni i normativno-kritički pogled na seksualnost i rod'”.

„Društvene norme koje [djeca] doživljavaju na vlastitim tijelima suprotstavljene su kulturnoj povijesti kroz predmete iz povijesti seksualne kulture. Na ovaj način pokazujemo studentima da su rod, rodne uloge i shvaćanja seksualnosti ukorijenjeni u našoj kulturnoj povijesti te da su se ideje o rodu, seksualnosti i seksualnim praksama mijenjale tijekom vremena”, stoji u opisu tečaja.

Redux je primijetio da je 2018. “endokrinolog Bostonskog medicinskog centra tvrdio da je dojenje važna metoda potvrđivanja rodnog identiteta transidentificiranih muškaraca.”

Izvor: TGP

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp