EU izrazila zadovoljstvo razgovorom Zelenski – Jinping

EU izrazila zadovoljstvo razgovorom Zelenski – Jinping

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell danas 26. travnja  je izrazio zadovoljstvo zbog prvog telefonskog razgovora kineskog predsjednika Xi Jinpinga i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog od početka ruske invazije ocijenivši da je riječ o “prvom važnom koraku”.

“Vrlo je važno da Kina i Ukrajina razgovaraju. Podsjećam da svi želimo mir. (…) No svi moraju shvatiti da nam ne treba bilo kakav mir”, rekao je španjolski dužnosnik koji boravi u posjetu Bogoti.

“Ne treba nam mir u kojemu netko mora popustiti pred brutalnom invazijom, nego pravedan mir koji priznaje prava ukrajinskog naroda, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine”, istaknuo je španjolski političar.

Xi Jinping je danas rekao Volodimiru Zelenskom da je Kina “oduvijek bila na strani mira” i pozvao na pregovore. Ovo je, koliko je poznato, prvi razgovor dvojice čelnika od početka rata u Ukrajini 24. veljače 2022. godine.

“Iznimno mi je drago zbog tog razgovora, nadam se da je to prvi korak nakon kojega će Kina preuzeti ulogu i uvjeriti Rusiju da prekine agresiju”, dodao je Borrell. Ranije je dužnosnik EU, koji je htio ostati anoniman, izrazio zadovoljstvo zbog toga što su “komunikacijski kanali otvoreni”.

Njemačka vlada i francuski predsjednik pozdravili su prvi razgovor između Zelenskog i Xija kao dobar i ohrabrujući znak.

Glasnogovornik Europske komisije Eric Mamer je podsjetio da su predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i francuski predsjednik Emmanuel Macron “uputili zahtjev predsjedniku Zelenskom” za takav razgovor “u prigodi njihova sastanka s predsjednikom Xijem u Pekingu”.

Ukrajinski predsjednik želi već mjesecima razgovarati sa Xijem u nadi da će ga uvjeriti da bude naklonjeniji Kijevu u pogledu ruske invazije, no Peking nije odgovarao na ukrajinske prijedloge.

Kina je danas objavila da će poslati izaslanstvo u Ukrajinu u nastojanju da se pronađe “političko rješenje” sukoba.

Peking je u mjesecu veljači objavio dokument u 12 točaka o sukobu u Ukrajini. Inicijativa, smatrana mirovnim planom, poziva Moskvu i Kijev na pregovore. Peking nije priznao rusku aneksiju Donbasa u rujnu prošle godine ni Krima 2014. godine.

Kina, koja nije javno osudila rat u Ukrajini, zadnjih je mjeseci snažno pojačala političku i gospodarsku suradnju s Rusijom.

Odnosi Pekinga i Moskve, burni tijekom Hladnog rata, ojačali su zadnjih desetljeća u želji da se odupru utjecaju SAD-a.

Xi Jinping je prije nekoliko tjedana posjetio Moskvu, gdje je potvrdio partnerstvo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp