Nekoliko mudrih poslovnih savjeta od vrhunskog svjetskog komunikologa Marka-Ivana Pekice

Nekoliko mudrih poslovnih savjeta od vrhunskog svjetskog komunikologa Marka-Ivana Pekice

U mojoj 55-godišnjoj karijeri radio sam za najveće domaće i svjetske kompanije i njihove brendove. Neću ih nabrajati, jer bih mogao ispasti hvalisav.

Bolje da me izguglate i tamo ćete pronaći sve ono što bi vas moglo zanimati o meni i mom radu. Od svih tih meni dragih brandova, naučio sam jako, jako mnogo. O tome sam pisao i govorio na mnogim seminarima, kongresima i za vrijeme mojih čestih gostovanja na raznim fakultetima, ali mnogo više me ispunjavaju sjećanja na nezaboravna duženja s prijateljima, kolegama i poslovnim partnerima koji su mi poklonili ogromno i neprocjenjivo iskustvo u mojim komunikacijskim vještinama.

O tome bih mogao napisati gotovo pa roman. No, ovdje vam danas želim poručiti da ako želite u svom poslu biti uspješni, morate prije svega biti kompetentni, iskreni, moralni i, normalno, kreativni, srdačni, tolerantni, uvijek lako dostupni i uvijek napunjeni osjećajem za druge ljude.

Da biste u komunikaciji bili uspješni morate uvijek više slušati nego govoriti. Kada budete govorili ili pisali, uvijek se služite najvažnijim načelom komunikacije – ISTINOM.

Uvijek budite jednostavni i razumljivi, jer ćete na taj način moći uvijek više i lakše zadovoljiti svoje slušatelje ili čitatelje. Sa sobom uvijek morate nositi vaša najjača oružja: vaša znanja, vaš osmijeh, vaše dobro raspoloženje i, naglasit ću, ljubav za sve ljude svijeta.

Psiholozi, ne bez razloga, kažu da su to glazbeni akordi koji gode svakom srcu i svačijoj duši. Na taj ćete način postati simbol srdačnosti i prijateljstva, svaki susret s vama postat će pravi doživljaj radosti i sreće. Prije kraja još jedan mali savjet: kada pišete, pišite tako da budete rado čitani, kada govorite, govorite tako da budete rado slušani.

Da, da ne zaboravim, uvijek nastojte da vam kraj bude što bliži početku. Priznajem da mi je danas jako žao što su tehnologija i sociologija uništile najvažniji oblik komunikacije-komunikaciju licem u lice. Umjesto toga, danas se družimo od miša do miša, odnosno od tipkovnice do tipkovnice, a o predivnim druženjima i tako lijepoj komunikaciji od usta do usta više nema, nažalost, ni traga.

S ljubavlju vaš Marko-Ivan Pekica

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp