U Kijev već stigla municija s osiromašenim uranijem, Moskva poručuje: Zapad je Ukrajinu pretvorio u radioaktivnu deponiju

U Kijev već stigla municija s osiromašenim uranijem, Moskva poručuje: Zapad je Ukrajinu pretvorio u radioaktivnu deponiju

Britanske zalihe osiromašenog uranija pokazuju “nemilosrdnost” zapadne politike u Ukrajini, rekla je Moskva.

Rusija je osudila odluku Britanije da pošalje granate s osiromašenim uranijem u Ukrajinu, rekavši da je taj potez označio “potpunu eskalaciju” nakon što je britansko Ministarstvo obrane potvrdilo da je radioaktivno oružje već u rukama Kijeva.

Britansko veleposlanstvo u Moskvi izdalo je priopćenje u utorak nakon što je visoki dužnosnik James Happy priznao da je britansko streljivo s osiromašenim uranijem stiglo na bojište, da će biti ispaljeno iz tenkova Challenger 2 koji su također isporučeni Ukrajini.

“Komentari Jamesa Happyja crni su dokaz bezobzirnosti politike Anglosaksonaca sveopće eskalacije ‘proxy sukoba’ koji su sami inicirali u Ukrajini”, navodi se. “Cinično je izjavio da London ne prati raspoređivanje tog oružja i nema obvezu sanirati posljedice njegove uporabe nakon završetka sukoba.”

Sada je već postalo jasno da Zapad od ove zemlje namjerava napraviti ne samo proturusko vojno “streljalište”, već i radioaktivno odlagalište – sa svim ozbiljnim posljedicama po zdravlje lokalnog stanovništva i okoliš. Regija.

Veleposlanstvo je dalje reklo da će britanska vlada biti odgovorna za učinke “otrovnog streljiva” i da neće moći izbjeći odgovornost tako što će ga predati ukrajinskim snagama.

U prošlotjednom intervjuu za RT, ruski izaslanik u Britaniji, veleposlanik Andrey Kelin, upozorio je da bi streljivo s osiromašenim uranom bilo “užasna stvar … za poljoprivredu i narod” Ukrajine, rekavši da bi radioaktivni ostaci mogli kontaminirati vodu u zemlji i tlo.barem šest generacija”.

I britanski i američki dužnosnici osporili su navodne zdravstvene rizike povezane s granatama s osiromašenim uranom – koje koriste gustu uranovu jezgru za poboljšanje svojih sposobnosti probijanja oklopa – i poriču navode da je to oružje povezano s porastom raka i urođenih mana u Iraku .

Happy je tvrdio da osiromašeni uran predstavlja samo “niske” zdravstvene i ekološke rizike, ukazujući na vladinu studiju iz 2007. Dodao je da se Ministarstvo obrane neće potruditi pratiti gdje su ukrajinske snage koristile oružje s osiromašenim uranom koje je dopremila Britanija i da “nema obveze” pomoći naporima čišćenja nakon sukoba.

Međutim, prema Dougu Weiru, stručnjaku iz Opservatorija za sukobe i okoliš, uransko streljivo stvara “kemijski otrovne i radioaktivne čestice” kada pogodi teške mete, dodajući da prašina predstavlja “rizik od udisanja za ljude”. Druga nedavna istraživanja također su pokazala da oružje može izazvati “štetne zdravstvene posljedice”.

Moskva je pozvala strane sile da zaustave sve isporuke oružja Ukrajini, tvrdeći da pomoć neće spriječiti njezine vojne ciljeve, već samo produžiti sukob. Nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo prošlog mjeseca objavilo svoju odluku da isporuči Kijevu metke s osiromašenim uranom, rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da bi zapadne zemlje željele “vidjeti Ukrajinu potpuno uništenu” i djelovati “apsolutno nepromišljeno”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp