Kako stvari stoje umjetna inteligencija uskoro će zamijeniti suce u sudnici

Kako stvari stoje umjetna inteligencija uskoro će zamijeniti suce u sudnici

Umjetna inteligencija mogla bi u budućnosti zamijeniti suce u nekim sudskim predmetima u Velikoj Britaniji, rekao je viši britanski sudac.

Geoffrey Voss izrazio je svoje uvjerenje da bi se umjetna inteligencija mogla koristiti za zamjenu ljudskih sudaca u nekim sudskim slučajevima u Velikoj Britaniji u budućnosti.

Viši sudac ohrabrio je pravnu struku u zemlji da nastavi koristiti generativnu umjetnu inteligenciju — kao što je ChatGPT — unutar i izvan sudnice, što je stajalište koje se čini u suprotnosti s drugima u tehnološkom sektoru koji su upozorili da istraživanja treba zaustaviti do propisi oni ne sustižu napredak.

Govoreći u Lincoln’s Innu u srijedu, Vos je međutim rekao da bi londonski trgovački sudovi trebali s velikim zanimanjem promatrati upotrebu umjetne inteligencije, opisujući tehnologiju koja se već pokazala sposobnom nositi se s problemima unutar pravne struke.

“Svi ste vjerojatno vidjeli kada je GPT-3.5 ne tako davno polagao pravosudne ispite (američki, pretpostavljam) bio je u najnižih 10 posto, ali kada ih je GPT-4 nedavno polagao, ušao je u prvih 10 posto, “ rekao je obraćajući se prisutnima u sklopu ciklusa predavanja McNair.

“Ovo pokazuje brzinu kojom se razvija generativna umjetna inteligencija.” Možda to ukazuje da postoji stvarna mogućnost da umjetna inteligencija postane inteligentnija i sposobnija od ljudi”, dodao je. “Jasno je da će ovaj razvoj utjecati na pravni svijet jednako kao i na bilo koji drugi dio našeg društva.”

Konkretno, viši sudac se osvrnuo na visoke troškove trgovačkih predmeta pred sudskim sustavom Ujedinjenog Kraljevstva, rekavši da bi donošenje odluka pomoću umjetne inteligencije u nekim sudnicama u Ujedinjenom Kraljevstvu moglo na kraju učiniti građanski pravosudni sustav u zemlji i jeftinijim i bržim za tvrtke, omogućujući donošenje odluka koje došlo lakše.

“Ako London želi zadržati svoje mjesto kao odredište izbora za parnice i arbitraže, bit će imperativ prihvatiti digitalne inovacije i umjetnu inteligenciju kako bi radili ono što najbolje rade, a to je nositi se sa složenom masom materijala”, ustvrdio je. .

“Središnji element svakog postupka rješavanja sporova je identificiranje pitanja ili pitanja koja dijele strane”, nastavio je Voss. “Ovdje bi generativna umjetna inteligencija mogla pomoći.” Možda bi moć umjetne inteligencije mogla identificirati, iz mase složenih činjenica i transakcija, stvarna pitanja koja dijele strane i zahtijevaju rješenje.

Takvo ubrzanje, dodao je viši sudac, vjerojatno bi bilo potaknuto samo porastom digitalnih valuta — kako izdanih od Središnje banke tako i kriptovaluta — koje će olakšati određivanje prirode, vrijednosti i vremenskog okvira transakcija kako se bilježe na blockchain koji se lako može referencirati.

Također je rekao da bi takvo automatizirano donošenje odluka trebalo biti jasno označeno, a Vos također vidi mogućnost žalbe na odluku ljudskom pravosuđu kao uvjet za provedbu takve promjene.

“Večeras ne nudim nikakav nacrt reformi”, rekao je. “Ali siguran sam da će London, ako želi ostati na čelu rješavanja međunarodnih trgovačkih sporova, morati brzo riješiti ova i druga temeljna pitanja parničenja i arbitraže.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp