Majci 7 djece iz Gruzije odbijena je transplantacija bubrega jer je odbila cjepivo protiv COVID-a

Majci 7 djece iz Gruzije odbijena je transplantacija bubrega jer je odbila cjepivo protiv COVID-a

Na dijalizi i potencijalno suočena sa smrću, 41-godišnja majka sedmero male djece koja se školuje kod kuće odbijena je kao kandidatkinja za presađivanje bubrega koje joj spašava život od strane Emory Healthcare Inc. iz Atlante.

Razlog? Žena, koja je već imala COVID-19, odbila je primiti cjepivo protiv COVID-19 iz vjerskih i medicinskih razloga.

Radi zaštite njezine privatnosti, pacijentica će se u ovom članku nazivati ​​Jane Doe.

Emory Healthcare nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Povezan sa Sveučilištem Emory, Emory Healthcare jedan je od vodećih centara za transplantaciju organa na jugu.

Prema Liberty Counsel (LC), nacionalnoj neprofitnoj pravnoj organizaciji koja pomaže ženi, njezin ju je nefrolog uputio Emory nakon što je iznenada razvila završni stadij bolesti bubrega.

Ozbiljnost njezinog stanja zahtijeva od nje da ide na dijalizu tri puta tjedno kako bi ostala na životu.

Nakon procjene jedne od medicinskih sestara transplantacijskog centra, Doe je prvotno utvrđeno da je prihvatljiv kandidat za novi bubreg, iako je Doe izjavila da nije cijepljena protiv COVID-19.

Odluka na život ili smrt

Njezine su se nade ubrzo raspršile kada ju je, nakon još jedne konzultacije s Emoryjevim osobljem, socijalna radnica obavijestila da ne može ići na “aktivnu listu čekanja” programa transplantacije dok ne primi injekciju.

Prema analizi Liberty Counsela, Emory Healthcare jedan je od 35 posto transplantacijskih centara u zemlji koji i dalje zahtijevaju cijepljenje svojih pacijenata protiv COVID-19.

To je unatoč činjenici da je 11. travnja predsjednik Joe Biden službeno proglasio izvanredno stanje uzrokovano pandemijom COVID-19 okončanim.

Dana 17. travnja, LC je poslao pismo Emory Healthcareu tražeći da se Doe odobri vjersko i medicinsko izuzeće od njenog naloga za cijepljenje protiv COVID-19 najkasnije do 30. travnja te je zatražio da se ponovno aktivira i stavi na aktivnu listu čekanja za transplantaciju bubrega.

Vjerska uvjerenja

U pismu na devet stranica stoji da je svako dostupno cjepivo protiv COVID-19 povezano s pobačenim “fetalnim staničnim linijama”.

Kao dokaz navodi dokaze iz odjela za javno zdravstvo Sjeverne Dakote i Louisiane.

Doe, pobožna rimokatolkinja, protivi se gutanju ili ubrizgavanju takvih cjepiva na temelju svojih vjerskih uvjerenja.

Liberty Counsel također je obavijestio Emory Healthcare da postoje jaki medicinski razlozi za njeno odbijanje da primi cjepivo.

Prirodni imunitet

U zahtjevu se navodi da se Doe već oporavila od svoje borbe s COVID-om i da su razine njezinih antitijela zapravo jače od onih pronađenih kod mnogih ljudi koji su bili potpuno cijepljeni 90 dana.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp