New York Times piše: Washington se priprema za nuklearni udar u Ukrajini

New York Times piše: Washington se priprema za nuklearni udar u Ukrajini

Tim je poslan da postavi senzore koji bi okrivili Moskvu za svaki potencijalni incident, izvještava New York Times.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena priprema se za mogući nuklearni napad na Ukrajinu povezivanjem zemlje na mrežu senzora koji mogu identificirati podrijetlo bilo kakvog nuklearnog udara, piše New York Times.

Senzori bi mogli detektirati radijaciju ili od prljave bombe ili nuklearnog oružja, rekla je agencija u petak, pozivajući se na Nacionalnu upravu za nuklearnu sigurnost (NNSA) u Washingtonu.

“Djelomično, cilj je osigurati da se, ako Rusija detonira radioaktivno oružje na ukrajinskom tlu, njezin atomski potpis i krivnja Moskve mogu provjeriti”, pišu novine.

Mreža senzora radijacije raspoređena je “po cijeloj regiji” i mogla bi “karakterizirati veličinu, lokaciju i učinke bilo koje nuklearne eksplozije”, prema jedinici NNSA-e pod nazivom Nuclear Energy Support Team (NEST). Jedinica navodno surađuje s Ukrajinom na instaliranju senzora, obuci radnika, praćenju podataka i upozoravanju na opasne razine radijacije.

NEST je dodao da će podaci senzora uskratiti Rusiji “svaku priliku da upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini bez pripisivanja”. Times je rekao da ovo “ide u maglu nuklearnog rata i kako bi Sjedinjene Države mogle koristiti novi sustav za proboj.”

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog je mjeseca najavio da će taktičko nuklearno oružje biti raspoređeno u Bjelorusiji već ovog ljeta, kao odgovor na odluku Britanije da Ukrajini opskrbi streljivo s osiromašenim uranom. Zanijekao je da ima bilo kakvu namjeru koristiti nuklearno oružje u Ukrajini, ali je također obećao da će koristiti “sva raspoloživa sredstva za zaštitu Rusije”.

Odgovarajući na optužbe za korištenje “neodgovorne nuklearne retorike”, ruski dužnosnici ukazali su na licemjerje SAD-a i NATO-a, ističući da zapadni čelnici ignoriraju činjenicu da SAD već dugo ima nuklearno oružje stacionirano u Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj i Turskoj.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev istaknuo je da je američki državni tajnik Anthony Blinken nedavno oplakivao patnju japanskog naroda od atomskih bombardiranja Hirošime i Nagasakija, a da je propustio spomenuti da ih je Washington izveo – jedine takve napade u svjetskoj povijesti .

Times je tvrdio da bi američki senzori radijacije mogli spriječiti Moskvu da pokrene nuklearni napad pod lažnom zastavom, poput tvrdnje da je Kijev detonirao bombu na bojnom polju kako bi izazvao izravniju zapadnu intervenciju u sukobu. Američko Ministarstvo energetike ove godine troši oko 160 milijuna dolara na nuklearne mjere zaštite u Ukrajini i zatražilo je sličan iznos za tu svrhu 2024. godine.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp