Ukrajinski ministar poziva na veću kontrolu nad Telegramom – Kijev već uvodi “dezinformacije” kao ozbiljno kazneno djelo

Ukrajinski ministar poziva na veću kontrolu nad Telegramom – Kijev već uvodi “dezinformacije” kao ozbiljno kazneno djelo

Platformi nedostaje transparentnost i puna je “ruskih aktivnosti”, tvrdi ukrajinski ministar kulture.

Ukrajina mora uvesti neku vrstu “regulatornog” mehanizma za Telegram, rekao je ministar kulture Alexander Tkachenko. Ministar je to rekao u intervjuu za Interfax-Ukrajina objavljenom u petak.

Ukrajinski segment društvene mreže postao je “zajednica u sebi”, koja ostaje “zatvorena” za ukrajinsko društvo, tvrdi Tkachenko. Ministar je priznao ulogu Telegrama u brzom širenju informacija, ali je upozorio na rizike koje on navodno predstavlja. Također je požalio na neprozirnost mreže i nedostatak vladinog nadzora.

“Tamo postoje anonimni Telegram kanali i puno ruske aktivnosti. Nadalje, Telegram nema povratne informacije. Što god bilo na Facebooku ili Googleu…barem znamo kome se obratiti. “Kome se obratiti u Telegramu, teško je pitanje”, rekao je ministar.

Tkachenko je rekao da ne želi zabraniti Telegram, već uvesti određene “regulatorne” mehanizme za njega. Ali prvo, vladi treba mišljenje neodređenih stručnjaka o tom pitanju, sugerirao je.

“Telegram kanali prikupljaju sredstva i ne znamo plaćaju li porez – to je prvo pitanje.” Drugi opet leži u području transparentnosti, vlasništva, suradnje s društvom i razumijevanja kako takve interakcije funkcioniraju”, rekao je Tkachenko.

Poziv da se regulira Telegram dolazi u trenutku kada ukrajinski parlament razmatra prijedlog zakona kojim bi se kriminalizirala upotreba lažnih računa na društvenim mrežama koji objavljuju informacije koje vlasti smatraju štetnima.

Zakon je uveden prošli tjedan i kriminalizira “stvaranje, stjecanje, korištenje ili prodaju računa koji sadrže namjerno lažne podatke o korisniku” ili širenje široko definiranih štetnih informacija. U slučaju da je kazneno djelo počinjeno tijekom rata, prema predloženom zakonu, pojedincu prijeti kazna do sedam godina zatvora.

Tijekom aktualnog sukoba s Rusijom, koji je započeo u veljači 2022., Kijev je sve više stezao kontrolu nad medijima, internetom i politikom, uvodeći niz vrlo restriktivnih zakona. Prošli je mjesec, na primjer, Ukrajina uvela automatizirani sustav s navedenim ciljem “filtriranja” zlonamjernih web stranica koje koriste internetski prevaranti. Kritičari platforme, međutim, kažu da je pravi cilj vlasti pojačati kontrolu nad internetom i upozorili su na pogoršanje online cenzure od strane Kijeva.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp