Kanada – Zakon koji uvodi dosad neviđenu online cenzuru uskoro će stupiti na snagu

Kanada – Zakon koji uvodi dosad neviđenu online cenzuru uskoro će stupiti na snagu

Teror online cenzure se nastavlja. Kontroverzni kanadski zakon o online streamingu, Bill C-11, postat će zakon koji uvodi najjaču online cenzuru do sada.

Nacrt zakona C-11 mijenja Zakon o emitiranju kako bi se primjenjivao na internetski sadržaj. Streaming usluge kao što su YouTube, Spotify i Netflix bit će prisiljene slijediti ista pravila koja vrijede za tradicionalne emitere, a regulirat će ih Kanadsko povjerenstvo za radio-televiziju i telekomunikacije (CRTC).

Usluge strujanja morat će ulagati u kanadski sadržaj i dati mu prioritet. Kritičari zakona upozorili su da će negativno utjecati na pojedinačne kreatore sadržaja i dati vladi kontrolu nad sadržajem koji Kanađani vide na internetu.

Sasvim očekivano, online platforme također su oštro kritizirale ovaj zakon, a YouTube je pokrenuo kampanju kako bi upozorio kreatore sadržaja da bi zakon mogao utjecati na njihove prihode.

Senat je predložio nekoliko amandmana koje je donji dom odbio. Međutim, usvojeni zakon uključuje “javno jamstvo” da se “neće primjenjivati ​​na digitalni sadržaj koji stvaraju korisnici” jer ne regulira same neovisne učitavače sadržaja. Međutim, to se odnosi na platforme na koje ti korisnici učitavaju svoj sadržaj i time su pogođeni neovisni kreatori.

Vlada je inzistirala na tome da nacrt zakona sadrži odgovarajuće zaštitne mjere za zaštitu pojedinačnih kreatora sadržaja i odbacila je amandmane s daljnjim zaštitama jer bi utjecali na njezinu sposobnost da “javno konzultira i izda smjernice CRTC-u kako bi na odgovarajući način obuhvatila regulaciju usluga društvenih medija.”

Prijedlog zakona CRTC-u daje diskrecijsko pravo da odredi kako ga provesti.

Samo nekoliko trenutaka nakon donošenja zakona, skupine koje tvrde da predstavljaju kanadsku kulturu zahtijevale su dodatne akcije. Lobisti su pozvali CRTC da uspostavi pravila društvenih medija.

Koalicija za raznolikost kulturnih izričaja (CDCE) rekla je da “pozdravlja usvajanje zakona C-11”, ali želi više.

“CDCE slavi veliki dan, ali napominje da je pravi posao tek počeo”, rekli su lobisti, pozivajući na dodatna pravila društvenih medija.

“U nadolazećim mjesecima vlada će CRTC-u izdati smjernice o politici, a on će tada imati važnu odgovornost za razvoj pravila koja će se primjenjivati ​​na svaku od novih usluga koje su sada jasno pod njezinom jurisdikcijom, naime audiovizualne i audio streaming usluge te društvene mreže”, napisala je grupa u svom priopćenju za javnost.

Izvor: Reclaim The Net

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp