Mons. Dražen Kutleša preuzeo službu zagrebačkog nadbiskupa

Mons. Dražen Kutleša preuzeo službu zagrebačkog nadbiskupa

Preuzimanjem pastirskoga štapa mons. Dražen Kutleša u subotu, 29. travnja,  je na liturgiji u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca preuzeo službu zagrebačkoga nadbiskupa. Time je postao 77. zagrebački biskup, odnosno 9. nadbiskup metropolit zagrebački.

Vjernike je pozvao da u svoje molitve uključe njegovu molitvu za “obilje duha” i “milost vodstva postojanošću i čvrstoćom čiste savjesti kardinala Stepinca i blagom ljubavlju kardinala Kuharića”. Mons. Kutleša je naglasio važnost izgradnje pravednijeg društva, u kojemu će se priznavati i štititi ljudska prava, a ekonomski i politički odnosi biti uređeni na način koji će služiti dobrobiti svih ljudi. To je, smatra, izazov pri kojemu neizostavna uloga pripada svim vjernicima, ženama i muževima.

Opasnost koju možemo opaziti i koja nam prijeti na svim razinama društvenog, ali i vjerskog života, je svojevrsna podvojenost, hipokrizija, rekao je novi nadbiskup, dodavši kako se jedno vjeruje i ispovijeda na privatnom planu a drugo na društvenom i vjerskom. 

Danas ne znamo što je grijeh, a što vrlina, što dobro, a što loše Onda se, istaknuo je, malo pomalo dođe do točke kad se vlastita nedosljednost predstavlja kao opravdan i poželjan obrazac ponašanja.

 Svjesni smo da je, i u prošlosti i u sadašnjosti, problem s nedostatkom vrlina, ali danas primjećujemo i nedostatak znanja o vrlinama, rekao je mons. Kutleša. Kršćani su, kao i drugi grešnici, uvijek bili podložni grijesima i manama, ali čini se da danas više ne znamo što je grijeh, a što vrlina; što dobro, a što loše; što je pošteno, a što ne, ocijenio je. Istaknuo je kako društveno nepoštenje i nepravda posebno teško pogađaju obitelj. Ona je oduvijek bila jezgra zajedništva i prihvaćanja, podsjetio je i dodao kako to najintimnije čovjekovo dobro koje baštinimo od Boga najviše trpi od gospodarskih neravnoteža, izostanka gospodarske i društvene empatije, ali i proturječnosti i podjela koje oni sa sobom nose.

Ocijenio je kako su teško pogođeni materinstvo i roditeljstvo, djeca i mladež, koji su pokretačka snaga naroda.

Bez njih sve je uzaludno! Demografsko uništenje usmjereno je prije svega na obitelj, a potom nužno i na pojedince, rekao je nadbiskup Kutleša. Obitelj, roditeljstvo, materinstvo te djeca i mladež stoga zavrjeđuju kvalificiranu i bezuvjetnu obzirnost, potporu i pomoć Crkve i društva, istaknuo je dodavši kako su svi pozvani u društvu u prvom redu zaštiti obitelj, a na poseban način djecu.

Naglasio je kako je u samoj biti svjedočkoga života i djelovanja odnos prema istini i dobru.

Svaki čovjek u svojoj najdubljoj nutrini i intimi ima nepogrješivu čežnju za istinom i dobrom, nosi nepokolebljivu predodžbu o onom što je pošteno i pravedno, rekao je i dodao kako premda je čovjeku prirođena, ta predodžba zna izblijedjeti zbog ranjivosti i nestalnosti jer daje prednost vremenitim dobrima i interesima, prolaznim kompromisima, pa čak i po cijenu žrtvovanja istine.

 

Naglasio je kako i dalje postoje razni oblici iskorištavanja, nasilja i nepravdi u društvu te dodao kako uz to, umjesto da smo svakoga dana sve više odgovorno slobodni, postajemo sve više robovi raznih ovisnosti, tehničkih pomagala, medijskih napisa i ljudskih mišljenja.

Moramo biti svjesni činjenice da je bespoštedna sekularizacija i ateizacija društva uvelike zahvatila i naš narod, rekao je dodavši kako to u njemu stvara prije svega duhovnu, moralnu, a onda i antropološku krizu. Podsjetio je kako budućnost Crkve i jednoga naroda ovisi o unutarnjoj promjeni i vrijednostima koje pojedinac odlučuje živjeti. Kako bi se postigle promjene koje će biti u službi čovjeka, utemeljene na evanđeoskim vrijednostima, potrebno je prije svega unutarnje obraćenje pojedinaca, poručio je mons. Kutleša

 

Na liturgiji preuzimanja službe zagrebačkoga nadbiskupa nazočili su premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, ministri te saborski zastupnici. 

Sveta misa započela je svečanom procesijom, odnosno svečanim ulaskom u Bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca. Nakon toga se uvodno obratio kardinalJosip Bozanić. Osvrnuo se na neke središnje događaje koji su se odvili tijekom 25 godina njegova stolovanja i zahvalio svima koji u surađivali s njim. Nakon toga slijedio je središnji dio svete mise, trenutak kada je kardinal Bozanić svoj štap predao mons. Draženu Kutleši koji je tada i službeno postao novi zagrebački nadbiskup. U svojoj propovijedi osvrnuo se na suvremenog čovjeka. Rekao je kako ima osjećaj da se suvremeni čovjek udaljava od Boga, da smo sve više ovisni o tehnologiji, a da je spas jedino u Bogu.

Nadbiskupe Dražene, po apostolskom nasljedstvu postavljen si za pastira crkve zagrebačke. Neka te Gospodin prati svojim duhom da po primjeru blaženih zagrebačkih pastira Augustina Kažotića i Alojzija Stepinca vjerno upravljaš povjerenim narodom i izgrađuješ crkvu kao prisutnost spasenja u svijetu, rekao je Bozanić.

U crkvi sve treba biti usklađeno sa zahtjevima najvještaja evanđelja, ne sa stavovima konzervativaca ili naprednjaka, već sa činjenicom da Isus dolazi u život ljudi. Evanđelje nije ideologija i ideja, stoga kriteriji prosudbe pastoralnih planova i odluka ovisi o tome dotiču li i mijenjaju li srce čovjeka. Tko misli reformirati crkvu sredstvima kojima se reformira neka vremenita Ustanova ne samo da će propasti u svom pothvatu nego nepogrešivo završava izvan crkve, rekao je mons. Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup.

Monsinjor Dražen Kutleša u svojih 12 godina biskupske službe bio je 3 puta koadjutor, a postao je i predsjednik HBK.

On je u svojim prvim danima službe istaknuo kako se treba zalagati za postupak beatifikacije Franje Kuharića, a spominjao je i blaženog Alojzija Stepinca. Rekao je da svi trebamo molitvama zahvaliti Stepincu za sve što je napravio za nas, rekla je Vukadin.

Istaknuo je da država i crkva trebaju biti partneri, ali da i crkva i država trebaju biti neovisne.

Kutleša je preuzeo najveću nadbiskupiju u Hrvatskoj s gotovo milijun vjernika i dvjestotinjak župa. Njegovo biskupsko geslo je “U Tebe se Gospodine, uzdam”.

Podsjetimo, 15. travnja 2023. papa Franjo prihvatio je odreknuće od službe dosadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, te je istoga dana imenovao zagrebačkim nadbiskupom mons. Dražena Kutlešu, dosadašnjega nadbiskupa koadjutora zagrebačkog. Za biskupa koadjutora Zagrebačke nadbiskupije Papa ga je imenovao 14. veljače 2023. Do tada je bio splitsko-makarski nadbiskup, najprije koadjutor, od 2020., da bi 2022. preuzeo upravu tom nadbiskupijom.

Prije toga, od 2012. do 2020. bio je biskup Porečke i Pulske biskupije. Rođen je u Tomislavgradu 1968. Doktor je kanonskog prava. Papa Franjo imenovao ga je 13. srpnja 2022. članom Dikasterija za biskupe. Za predsjednika HBK izabran je u listopadu 2022. Član je Stalnoga vijeća HBK, predsjednik Pravne komisije i predsjednik Biskupske komisije HBK za odnose s državom.

Izvor: hrt.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp