EU želi novi dogovor o injekcijama protiv Covida: 10 eura od poreza po neiskorištenoj dozi

EU želi novi dogovor o injekcijama protiv Covida: 10 eura od poreza po neiskorištenoj dozi

Europsko javno tužiteljstvo trenutačno istražuje zakonitost originalnih poslova s ​​proizvođačima cjepiva, čija je upitna osnova i samoosnaživanje pojedinih EU političara te sumnjive SMS poruke Ursule von der Leyen. Sada zemlje članice moraju platiti po 10 eura za otkazane doze – tj. “cjepiva” koja nisu isporučena i nisu ubrizgana. Od Pfizera bi trebalo kupiti još ukupno 70 milijuna “cjepiva”.

Financial Times je izvijestio da EU trenutno pregovara o dogovoru o 70 milijuna “COVID-19 injekcija” do 2026. – isključivo s BioNTechom/Pfizerom. Prema FT-u, time bi se s tržišta istisnuli konkurenti Moderna, Novavax i Sanofi.

Očito će se postojeći ugovori s Pfizerom promijeniti. Otkazane šprice bi se stoga morale platiti po 10 eura. Kad bolje razmislite, ne možete se načuditi. Gdje drugdje vlada, koja bi bila dužna štedljivo i ciljano trošiti sredstva, rasipa novac poreznih obveznika na nepotrebne proizvode?

Neke zemlje, uključujući Poljsku, protivile bi se ovom ugovoru. Njima nije u interesu da njihovo stanovništvo mora plaćati doze cjepiva koje im nije potrebno. EU trenutno radi na “uvjeravanju” ovih prigovarača.

Ako se dogovor uspije postići, drugi imenovani proizvođači cjepiva bit će u velikoj mjeri ispušteni iz igre. Jer 70 milijuna doza do uključivo 2026. bio bi očekivani ukupni udio na tržištu. O činjenici da realno niti jedna doza uopće nije potrebna, budući da Covid-19 ne predstavlja statistički dokazivu opasnost koja nadilazi epidemiju gripe, nije se javno raspravljalo, a niti mainstream mediji nisu uopće poticali tu raspravu.

Navedeni proizvođači muče se s različitim problemima. Novavaxov Kus pao bi 97 posto u odnosu na 2021. godinu. Doze cjepiva općenito su imale rok trajanja samo tri mjeseca, većini bi on istekao.

U tvrtkama Sanofi i Novavax do 90 posto isporučenih doza ostalo bi neiskorišteno i moralo se uništiti. Moderna je, s druge strane, već isporučila sve limenke koje su bile ugovorene, produljenja i obnove ugovora nema.

U međuvremenu, europsko javno tužiteljstvo istražuje ponašanje Ursule von der Leyen, koja je s upitnim demokratskim legitimitetom izravno s šefom Pfizera Albertom Bourlom dogovarala originalne ugovore o cjepivu. Ne zna se jesu li ti SMS-ovi uopće dostupni pravosuđu – Bruxelles ih je odbio objaviti.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp