Uništavanje sporta se nastavlja: Transvestit pobijedio na ženskoj biciklističkoj utrci

Uništavanje sporta se nastavlja: Transvestit pobijedio na ženskoj biciklističkoj utrci

Trans-biciklistica pobijedila je u elitnoj ženskoj utrci ovog vikenda, što je izazvalo novi bijes zbog pravila sporta za transrodne osobe.

Austin Killips, biološki muškarac, osigurao je pobjedu na Tour of Gila u Novom Meksiku, SAD, elitnoj utrci koju je odobrilo svjetsko upravno tijelo sporta, UCI.

27-godišnja Amerikanka završila je 89 sekundi ispred Talijanke Marcele Prieto u generalnom poretku i osvojila dres ‘Kraljice planina’…. kao i 28.000 funti.

Killip bi se sada mogla pokušati natjecati na ženskom Tour de Franceu i Olimpijskim igrama.

Mail Online izvještava: Killips se mogla natjecati u ženskom sportu prema trenutnoj UCI politici, koja dopušta sudjelovanje trans ženama sve dok je njihova razina testosterona ispod 2,5 nanomola po litri najmanje 24 mjeseca.

UCI je zapravo pooštrio svoja pravila prihvatljivosti prošle godine – prepolovivši granicu testosterona i udvostručivši prijelazno razdoblje – ubrzo nakon što je u Britaniji izbila svađa oko mogućeg sudjelovanja velške trans žene Emily Bridges u utrci s peterostrukom osvajačicom zlatne olimpijske medalje Laurom Kenny.

Ali politika sudjelovanja u biciklizmu ostaje opuštenija od one u atletici i plivanju, gdje je svim trans ženama zabranjeno natjecanje u ženskoj kategoriji na elitnoj razini.

Komentirajući slučaj Killips, bivša britanska olimpijska plivačica Sharon Davies rekla je za Mail Sport: “Ovo je više nego razočaravajuće. Odgovorni trebaju objesiti glavu od srama. UCI ne odgovara svrsi”.

Bivša kanadska svjetska prvakinja u biciklizmu Alison Sidor tvitala je: “Trenutna UCI pravila koja dopuštaju muškarcima da se natječu u ženskim biciklističkim natjecanjima nisu poštena prema sportašicama.”

“Vrijeme je da UCI shvati da je ova trenutna situacija pravila neodrživa i da ostavlja crni trag na biciklizmu kao poštenom sportu za žene.”

Killips vozi za Zakladu Amy D – tim osnovan u spomen na bivšu američku profesionalnu biciklisticu Amy Dombroski, koja je umrla u dobi od 26 godina 2013., s ciljem promicanja “sudjelovanja, mogućnosti i jednakosti za žene u biciklizmu”.

Nakon pobjede na Tour of the Gila, Killips je bioisao na Instagramu: “Ova pobjeda je bila moguća zbog zajednice i veza koje sam imao sreću izgraditi tijekom godina kroz biciklizam…”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp