Crna magija: Jezivi kabinet užasa u Napulju

Crna magija: Jezivi kabinet užasa u Napulju

“Cappella Sansevero” u povijesnom srcu Napulja izvorno je izgrađena kao grobnica plemićke obitelji. Ali oko njihovog podrijetla već se isprepliću legende.

A neki od ovdje prikazanih eksponata vjerojatno bi stali u ormar užasa. Unatoč tome, ili možda baš zbog toga, mjesto je danas turistički magnet.

(Naslovna fotografija: Takozvani Anatomski strojevi potaknuli su spekulacije da je princ Raimondo povezan s mračnim silama)

Ulica St Francesco De Sanctis, u srcu povijesnog središta Napulja, dom je jedne od najneobičnijih znamenitosti grada. Moglo bi se reći i: jedan od najstrašnijih.

Jer neki od eksponata koji su prikazani u “Cappella Sansevero” sigurno bi malodušnom promatraču mogli natjerati jezu. Stoga ne čudi da postoje mračne legende o jednom od njegovih osnivača.

Prema službenoj stranici Cappela Sansevero, bilo je to oko 1590. godine kada se nedužni čovjek okovan lancima ukazao na mjestu gdje se danas nalazi kapela. Na putu do zatvora prolazi kroz vrtove plemićke obitelji di Sangro kada se, prema legendi, iznenada sruši zid i čovjek ugleda Madonu.

Mjesto brzo postaje mjestom hodočašća gdje se događaju mnoga druga čuda. Jedan od njih uskoro će zauvijek povezati ovo mjesto s obitelji di Sangro.

Jer jednog dana Giovan Francesco di Sangro, vojvoda od Torremaggiorea, obraća se Gospi za pomoć. Prema legendi, kada je bio teško bolestan, doživio je svojevrsno čudesno ozdravljenje.

Zatim odlučuje da će na mjestu čuda sagraditi malu kapelicu u čast ukazanja. To je sat rođenja Cappele Sansevero. Gospa, (ili demon) za koju se priča da se tada ukazala vjernicima, i danas se može vidjeti iznad glavnog oltara u maloj zgradi.

Njegov sin Alessandro di Sangro dao je proširiti Cappelu Sansevero i pretvoriti je u obiteljsku kriptu. Ovdje je još uvijek pokopano nekoliko članova te moćne obitelji.

Kapelica se brzo proslavila svojim raskošnim namještajem, a suvremeni izvještaji odaju joj počast “najfinijim mramorom”. Ali to je još jedan član obitelji di Sangro koji ovo mjesto čini legendom – iako s mnogo mračnijih aspekata.

Zato što je 1749. princ Raimondo di Sangro ponovno naručio najslavnije umjetnike svog vremena da Cappeli Sansevero daju novi sjaj. Raimondo je bio blistava figura u napuljskom društvu u to vrijeme, uključujući i velikog meštra lokalne masonske lože.

Čovjek znanosti i jezika, daleko je ispred svog vremena. Eksperimentira u podzemnim laboratorijima u svojoj palači, uključujući kemiju, hidrostatiku i mehaniku. I vjerojatno upravo zbog toga među stanovništvom ubrzo kruže neke mračne glasine o njemu.

Tome pridonose i dva eksponata iz Cappele Sansevero, kojima se posjetitelji i danas mogu diviti u njezinoj kripti.

Dva takozvana  anatomska stroja  zastrašujuće su realistične replike ljudskog tijela, prikazujući čak i najmanje detalje njihove anatomije. Godine 1756. Raimondo je naručio doktora Guiseppea Salerna da ga izgradi, što je trajalo osam godina. Rezultat je bio toliko realan da su najluđe spekulacije brzo počele kružiti.

(Jezivo srce Cappele Sansevero je realistična skulptura “Krist prekriven velom”)

Crna magija

Tvrdilo se da su dva tijela, muško i žensko, Raimondove sluge. Pod njegovim nadzorom doktor Salerno im je ubrizgao supstancu koja ih je “metalizirala”. Zapravo, činjenica da su kosturi dvaju eksponata pravi ljudski kosturi vjerojatno je pridonijela ovoj legendi.

Tijekom svog života, princ je vjerojatno držao dva tijela u svojim privatnim odajama za potrebe proučavanja. Tek dugo nakon njegove smrti dovedeni su u Cappelu Sansevero.

No, to je još jedan eksponat koji danas uglavnom privlači mnoštvo turista u Cappelu Sansevero. Ovo je mramorna figura nazvana Krist pokriven velom, replika Spasitelja na samrti.

Kameni pokrov koji je pokrivao njegovo tijelo suvremenicima princa Raimonda činio se realističnim kao da je napravljen od prave tkanine. I tako se ubrzo pojavio novi mit da je svojeglavi princ mogao pretvoriti meso u mramor zahvaljujući crnoj magiji.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp