SZO proglasila kraj Covid pandemije,a Capak im poručio, „e nije gotova“

SZO proglasila kraj Covid pandemije,a Capak im poručio, „e nije gotova“

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je kraj pandemije korona virusa. WHO je proglasio kraj izvanrednog stanja zbog covida-19 ustvrdivši da bolest koja je uzrokovala pandemiju postaje rutinska.

Covid-19 će ostati prisutan, ali više ne uzrokuje valove hospitalizacija i bolesti kao nekad jer su ljudi diljem svijeta izgradili imunitet na virus, rekli su iz WHO.

 

Nakon objave WHO-a presicu je sazvao šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak koji kaže – pandemija nije gotova. 

Capak: Nije kraj pandemije

“Nije kraj pandemije iz razloga što je virus među nama i zato što ga ima u čitavom svijetu, ali se smatra da više nema potreba za prekograničnim mjerama i da države mogu odlučiti s kojim mjerama će nastaviti, a s kojima neće”, rekao je.

“Dolazi vrijeme da proglasimo kraj pandemije i da se prema ovoj bolesti i virusu ponašamo kao prema svim drugim virusima koji su trajno među nama”, dodao je.

Proglašenje kraja epidemije u Hrvatskoj, pojasnio je, ima svoju proceduru propisanu zakonom.

“HZJZ ide prema tome da ministru zdravstva predloži, a on će onda na temelju tog prijedloga vladi predložiti proglašenje kraja epidemije. Ako do toga dođe, onda će se razmotriti koje mjere ostaju na snazi. Više ih neće propisivati krizni stožer, nego Ministarstvo zdravstva”, rekao je Capak.

IZVOR

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp