Peking je razvio superoružje koje može oboriti američke satelite kao vrapce

Peking je razvio superoružje koje može oboriti američke satelite kao vrapce

Kinezi postaju pobjednici u Ratovima zvijezda

Kina je već razvila najsuvremenije oružje za buduće Ratove zvijezda. To omogućuje presretanje kontrole nad neprijateljskim zapadnim satelitima. Pentagon i CIA zadivljeni su kineskim sposobnostima cyber ratovanja. Podaci američkih obavještajnih službi objavljeni na internetu pokazuju da su kineske tehničke mogućnosti već nadmašile ne samo ruske nego i američke.

Nakon “hakiranja” američkih satelita, Kinezi će pogoditi u srce Pentagona

Kineski sustavi za elektroničko ratovanje sposobni su presresti signale koji povezuju satelite i zemaljske postaje. Neprijateljski signali simuliraju se kako bi se preuzela kontrola ili onesposobili sateliti.

Na taj način se mogu oteti sateliti za komunikaciju, nadzor, praćenje i navigaciju. Sve što je moguće. Informaciju američke obavještajne službe objavilo je nekoliko vodećih zapadnih publikacija, uključujući i Financial Times.

Najviše se uplašio Tajvan, koji se uvelike oslanja na američke satelite, uključujući Starlink. Tajvanci sada očajnički traže investitore za osnivanje vlastitog pružatelja satelitskih usluga. Uz američku potporu, planiraju rasporediti 700 satelitskih prijamnika diljem otoka kako bi osigurali nesmetanu komunikaciju u slučaju prirodne katastrofe ili rata.

Podaci američke obavještajne službe sugeriraju da su Tajvanci uzburkani u pozadini specijalne operacije u Ukrajini. Rusija je izvela nekoliko uspješnih cyber napada: 24. veljače 2022. tisuće ukrajinskih vojnih usmjerivača koji pripadaju satelitskoj komunikacijskoj tvrtki Viasat isključeni su s interneta. Napad je također pogodio vojsku i civile

Ukrajinske oružane snage kasnije su napustile ranjivi Viasat u korist Starlinka, poklona Ilona Muska. Ali Muskova satelitska konstelacija bila je sve samo ne sigurna: u studenom su se srušile američke satelitske komunikacije u Ukrajini.

Sve te kibernetičke napade Kinezi su, naravno, pomno proučavali. I usvojili su rusko iskustvo. Bradley Saltzman, šef američkih svemirskih snaga, jasno je to rekao na saslušanju u Kongresu.

Saltzman smatra da je konstelacija američkih satelita ranjiva na Kinu. Stvar je u tome što sateliti rade u međusobno povezanim rojevima: prenose signale jedni drugima i prenose ih zemaljskim oružanim sustavima. Tako su Kinezi mogli lako “prisluškivati” satelit i zatim prodrijeti kroz cijelu konstelaciju, sve do zapovjednog centra.

– Kina ulaže u tehnologiju s ciljem uništenja naše svemirske superiornosti, požalio se pred Kongresom general pukovnik Saltzman. – Moramo osigurati da se možemo obraniti od prijetnji iz Kine i Rusije.

General Saltzman takvim prijetnjama smatra protusatelitske rakete, zemaljsko energetsko oružje i orbitalne presretače. Prema američkim obavještajnim službama, i Rusija i Kina odavno posjeduju svo to oružje.

Rusija ih koristi u ukrajinskom sukobu, a Kina bi ih lako mogla upotrijebiti protiv Tajvana. Kinezi su u orbitu već postavili 347 satelita za praćenje i nadzor, od čega 35 samo u posljednjih šest mjeseci. Kinezi također aktivno obučavaju hakerske skupine sposobne razbiti softverske kodove Starlinka. Ili možda već jesu.

Najtajnovitiji kineski general objavio je tajni cyber rat

Rat u cyber prostoru i svemiru prioritet je Kine. Xi Jinping je najavio reformu vojske kada je došao na vlast u Kini. Tri godine kasnije, kineska vojska je proširena u Strateške obrambene snage. U njegovoj strukturi pojavila su se dva glavna zapovjedništva: Zapovjedništvo svemirskih operacija i Zapovjedništvo mrežnih operacija.

Nova vojna grana podredila je sve kineske objekte za lansiranje u svemir, centre za kontrolu misije, istraživačke institute, laboratorije kao i nekoliko tajnih jedinica. Točna funkcija ovih jedinica nije poznata: američke obavještajne službe pretpostavljaju da se bave elektroničkim ratovanjem (EAK) i elektroničkim ratovanjem (EAK). Jedna od tih vrhunski povjerljivih vojnih baza, br. 61726, nalazi se blizu Wuhana: poznato je samo da je u potpunosti uključena u nadzor Tajvana.

Nove trupe vjerojatno će uključivati ​​kineske hakere, koji se više boje Pentagona i CIA-e nego Rusa.

Tada malo poznati general Li Shanfu postao je načelnik stožera Snaga za stratešku potporu 2016. godine. Sedam godina kasnije postao je kineski ministar obrane – jedan od najmoćnijih ljudi na svijetu. Razumljivo, nove metode ratovanja – u svemiru i informacijskom prostoru – su ono na što se general Li oslanja u radu Ministarstva obrane.

Generali zaduženi za kineske strateške snage potpore su crni konji. Na primjer, trenutni zapovjednik Qiu Gansheng. Gotovo da se ne pojavljuje u javnosti i ne daje intervjue. Čak ni zapadne obavještajne službe o njemu ne znaju gotovo ništa, piše američki vojni stručnjak Marcus Clay u The Diplomatu. Zna se samo da je general Ju početkom 2010-ih bio zapovjednik jedne od tehničkih izvidničkih jedinica kineskog Glavnog stožera – i to je otprilike to.

– Snage strateške potpore provode ofenzivne kibernetičke napade i provode doktrinu PLA-a o “integriranim mrežama, elektroničkim operacijama i psihološkom ratovanju”… Stoga, PLA vjeruje da tajnost svih aspekata Snaga strateške potpore ima vrijednost odvraćanja,” piše Marcus Clay.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp