Zašto mainstream mediji šute o poplavama u Dvoru na Uni i temi o odlaganju radioaktivnog otpada?

Zašto mainstream mediji šute o poplavama u Dvoru na Uni i temi o odlaganju radioaktivnog otpada?

Doslovno očajna stanovnica Dvora na Uni kontaktirala je našu redakciju s molbom da prenesemo njen vapaj o stravičnim poplavama koje su pogodile taj malen gradić, kao i planu za skladištenje radioaktivnog otpada.

U nastavku prenosimo njen tekst, kao i snimke njezinih sugrađana:

„Kiša je stala. Kao i obično, nastupa mali period olakšanja i nada da će voda manje nositi sve što joj se nađe na putu. 

Poplava, svaki put pokaže našu karakternu bijedu jer ignoriramo ljude zatočene u kućama, teške bolesnike do kojih hitna pomoć ne može doći, utopljene domaće životinje i kućne ljubimce, uništenu imovinu, mehanizaciju, vrtove, usjeve, voćnjake, obrte…

Dvor kao da je općina “vanserijski slučaj”.

Minimalno se spominje da je u Dvoru bio potres iako je epicentar u Petrinji udaljen samo oko 40 km. 

To što su “malo” popucali temelji, zidovi ili dimnjaci ili je “malo” oštećene objekte poplavila voda, kao da se nije ni dogodilo. 

Ljudi koji žive u kontejnerima su loše psihički, fizički i financijski. 

Cenzurirani mediji Dvor zaobilaze u širokom luku ili dođu samo kad nezadovoljstvo građana toliko eskalira da ih ne mogu ignorirati. 

Svi se pitaju zašto je to tako.

Možda da se prikaže da je u Dvoru sve odlično za skladištenje radioaktivnog otpada, da nema poplavljene uske cesta kojom bi kamioni taj otpad trebali prevoziti, da nema odrona, podzemnih voda ( oko 700 registriranih izvora pitke vode ), poroznog tla, pomicanja tektonskih ploča uslijed potresa, da je to  “gora” Trgovska, pusta i nenaseljena a ne da su uz skladište Matijevići, gusto naseljeni, rijeka Una na oko 700 m, u BiH Novi grad gusto naseljen,  Nacionalni park Una a s hrvatske strane Natura 2000 i migrantska ruta što je vidljivo iz policijskih izvještaja. 

Nikakav zakon (pa ni onaj donešen u vrijeme zaključavanja) o prislinom premještanju stanovništva uslijed ionizirajućeg zračenja, neće nas spasiti od potencijalne ekološke katastrofe ako se pošteno i ljudski ne izradi Studija utjecaja na okoliš, ne uvaže stavovi i zabrinutost građana o suludoj odluci da je ovdje pokrečena vojarna stara više od 50 g dobro i sigurno riješenje. 

Institut “Ivo Pilar” anketirao je građane zašto su protiv i po nezvaničnim rezultatima, oko 80% građana je bilo protiv lokacije u Čerkezovcu zbog prevelikih rizika za sigurnost. 

Možemo mi to i bolje i pametnije, bez brzopletih političkih odluka, bez podmićivanja stanovništva plaćanjem analize mesa, izleta za školsku djecu, nuđenjem tableta školi, plaćanjem pčelarima izlet u Češku i ostalih nerealnih argumenata da je Dvoru potreban otpad i da ima dovoljno novca za njegovo zbrinjavanje otpada.

Znamo kako su razni fondovi kod  nas  gubili novac; propadanjem uslijed tržišnih kretanja ili je nestajao pod nerazjašnjenim okolnostima. 

Stoga i nije čudna sumnja da ni ovdje novca neće biti dovoljno. 

Voda izbaci sve van, mutna sve ono što je loše, bistra nam pokaže put.“ 

Autorica teksta: Jasmina Šerbula

Može biti slika sljedećeg: tekst

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp