Ograničenje potrošnje mesa i praćenje ugljičnog otiska u ovom gradu postali su stvarnost.
New York je najavio da će svi stanovnici demokratske države sada pratiti svoj ugljični otisak potrošnje hrane u kućanstvu i strogo ograničiti unos mesa, kao dio plana za postizanje smanjenja emisije ugljika iz hrane za 33% do 2030. godine.
Gradonačelnik Eric Adams prošlog je mjeseca najavio nove programe u kulinarskom centru u Brooklynu koji vodi NYC Health + Hospitals.
Na događaju je Ured gradonačelnika za klimu i okolišnu pravdu podijelio novu tablicu koja će biti uključena u gradski godišnji inventar stakleničkih plinova koji prati ugljični otisak potrošnje hrane u kućanstvu.
Childrenshealthdefense.org izvještava: Grad je već izradio podatke o emisijama od korištenja energije, prijevoza i otpada kao dio svog godišnjeg inventara. No dodavanje podataka o potrošnji hrane u kućanstvu dio je partnerstva koje su London i New York pokrenuli s American Expressom, C40 Cities i EcoData Labom, rekao je na događaju povjerenik Rohit Agarwala iz njujorškog Odjela za zaštitu okoliša.
Agarwala — koji je osnovao Googleovu podružnicu za pametne gradove Sidewalk Labs — pozdravio je prošireno prikupljanje podataka kao stvaranje “novog standarda za ono što gradovi trebaju učiniti” i novi način oblikovanja politike.
Rekao je da će također mjeriti onečišćenje stakleničkim plinovima iz proizvodnje i potrošnje drugih potrošačkih dobara poput odjeće, bez obzira na to jesu li ti predmeti proizvedeni u New Yorku ili ne. Također prati emisije povezane s uslugama kao što su zračni promet i zdravstvena skrb.
Ali Adamsova prezentacija na događaju bila je usredotočena na potrošnju hrane, posebice mesa i mliječnih proizvoda.
“Hrana je treći najveći izvor gradskih emisija odmah nakon zgrada i prijevoza”, rekao je Adams. “Ali nije sva hrana stvorena jednako.” Velika većina hrane koja doprinosi našoj emisijskoj krizi leži u mesu i mliječnim proizvodima.”
On je dodao:
“Lako je govoriti o emisijama koje dolaze iz zgrada i kako one utječu na naš okoliš, ali sada moramo razgovarati o govedini.” I ne znam jesu li ljudi spremni voditi ovaj razgovor.”
Adams — vegan koji, prema zviždačima, također jede ribu — pripisuje zasluge svojoj “biljnoj prehrani” za oporavak od dijabetesa.
Adams tvrdi da će promjena prehrambenih navika Njujorčana imati koristi i za klimu i za zdravlje. On je rekao:
“Već znamo da je biljna prehrana bolja za vaše fizičko i mentalno zdravlje, a ja sam živi dokaz za to.” Ali stvarnost je da zahvaljujući ovom novom inventaru, otkrivamo da je to bolje za planet.”
Najava gradonačelnika Adamsa o deklaraciji C40 Good Food Cities sugerira da će grad u budućnosti služiti manje mesa kako bi ispunio svoje ciljeve za 2030. Dužnosnici iz njegove administracije nisu precizirali ciljeve ili standarde koji će se koristiti, ali su naznačili da će biti “ograničenja mesa”.
Kate McKenzie, izvršna direktorica Gradonačelnikovog ureda za politiku prehrane, objasnila je da standardi koje razvijaju “postavljaju najveći broj puta koliko se crveno meso može poslužiti svaki tjedan i zaista uvode proteine biljnog podrijetla i temelj za to.” “
“Dakle, to je zapravo ograničenje mesa”, rekla je, dodajući da se grad već kreće u tom smjeru.
Grad New York već je uveo “ponedjeljke bez mesa” kao zajedničku inicijativu Adamsa i bivšeg gradonačelnika Billa De Blasia 2019. godine. “Veganski petci” započeli su u javnim školama prošle godine.
Obroci u gradskim bolnicama su po defaultu vegetarijanski, iako ljudi mogu zatražiti meso ako žele.