Republikanci u SAD-u se protive planovima WHO-a za ‘globalno upravljanje’ u hitnim slučajevima

Republikanci u SAD-u se protive planovima WHO-a za ‘globalno upravljanje’ u hitnim slučajevima

Republikanci Zastupničkog doma izašli su za govornicu 17. svibnja kako bi osudili pregovore Bidenove administracije o globalnim sporazumima o pandemiji za koje kažu da će Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) dati više ovlasti i centralizirati moć u organizaciji za koju kažu da je iznevjerila američku javnost tijekom pandemije. od COVID-a.

Ubrzo nakon toga, 19. svibnja, glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus izdao je izvješće državama članicama u kojem se navodi da, dok se “ponovno pojavljivanje bolesti sklonih epidemiji nastavlja ubrzavati”, mandat WHO-a u vezi s “hitnim zdravstvenim situacijama” mora se proširiti izvan pandemija uključiti glad, siromaštvo, degradaciju okoliša, klimatske promjene te društvene i ekonomske nejednakosti.

Glavni direktor napisao je da zemlje članice moraju uspostaviti “globalnu arhitekturu za pripravnost, prevenciju, odgovor i otpornost u hitnim zdravstvenim situacijama (HEPR)”, koja uključuje “globalno upravljanje, financiranje i HEPR sustave”.

No zakonodavci GOP-a nisu se složili s WHO-om.

“Međunarodno pravo ne nadmašuje naš ustav”, izjavila je predstavnica Harriet Hageman na konferenciji za novinare na Capitolu. “Biden ne može prisiliti Amerikance da poštuju zakone i propise koje nije donijela naša savezna vlada.”

“Sporazum Svjetske zdravstvene organizacije o pandemiji vrlo je nejasan, utječe na naš suverenitet i mogao bi se koristiti da se Amerikancima kaže kakva im je zdravstvena skrb potrebna u slučaju globalne pandemije”, rekao je predstavnik Tim Burchett. Javnu tribinu organizirao je zastupnik Ralph Norman, a uključivala je 18 članova Doma.

Veleposlanica Pamela Hamamoto, u ime Sjedinjenih Američkih Država, trenutno pregovara o uvjetima Sporazuma Svjetske zdravstvene organizacije o pandemiji, koji će potpisati 194 zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije 2024. godine, kao i o izmjenama i dopunama Međunarodnih zdravstvenih propisa (IHR), također pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije . Ukratko, ovi pregovori imaju za cilj proizvesti pravno obvezujuće ugovore i sporazume koji će koordinirati jedinstveni odgovor među zemljama članicama tijekom “hitne zdravstvene situacije”, pri čemu će velik dio ovlasti za donošenje odluka biti povjeren WHO-u.

Prema tim sporazumima, WHO bi imao ovlasti, na primjer, objaviti kada je pandemija na snazi ​​i koordinirati opskrbne lance za medicinske proizvode kako bi se osigurala pravedna distribucija među zemljama članicama. Sporazumi također pozivaju na globalnu koordinaciju između WHO-a i nacionalnih zdravstvenih tijela kao što je CDC kako bi se odredile zdravstvene politike i koordinacija među vladama o pitanjima kao što je borba protiv “dezinformacija”.

U preambuli “nultog nacrta” Sporazuma Svjetske zdravstvene organizacije o pandemiji stoji da je ovaj sporazum neophodan zbog “katastrofalnog neuspjeha međunarodne zajednice da pokaže solidarnost i pravednost u odgovoru na bolest korona virusa”. Ali kritičari kažu da su neuspjesi WHO-a posljednjih godina razlog za smanjenje njezinih ovlasti, a ne za povećanje.

“Svjetska zdravstvena organizacija jedna je od najkorumpiranijih, najnesposobnijih i, nakon COVID-19, najtemeljitije diskreditiranih institucija na globalnoj sceni”, rekao je Eric Burlison. “Pa ipak, jedna od prvih stvari koju je Joe Biden učinio bila je vratiti Sjedinjene Države u ovu korumpiranu organizaciju.”

6. srpnja 2020. bivši predsjednik Donald Trump povukao je Sjedinjene Države iz WHO-a i odlučio prekinuti američko financiranje. Biden je ovu naredbu poništio odmah nakon preuzimanja dužnosti.

Pozivajući da se Sjedinjene Države još jednom povuku iz SZO-a, republikanci iz Zastupničkog doma ovog su tjedna optužili Komunističku partiju Kine (KPK) da ima neprimjeren utjecaj na poslove SZO-a.

“Odbor za vanjske poslove Zastupničkog doma objavio je izvješće o KPK i njezinom odnosu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom u vezi s COVID-om”, rekao je zastupnik Andy Biggs. “Rekli su da je nedvojbeno da je KPK aktivno sudjelovala u zataškavanju osmišljenom da prikrije datume, sakrije relevantne javnozdravstvene informacije i potisne liječnike i novinare koji su pokušali upozoriti svijet.”

WHO je, rekao je Biggs, “odgovorio na zataškavanje KPK hvaleći KPK za njihovu transparentnost… i opetovano ponavljajući stavove KPK.”

Republikanci su ove godine predstavili zakone u Kongresu, uključujući Zakon o povlačenju SZO-a koji bi ukinuo članstvo SAD-a u SZO-u i Zakon o oduzimanju sredstava poreznim obveznicima Svjetske zdravstvene organizacije koji bi ukinuo financijska davanja SAD-u SZO-u.

“Najveće kršenje građanskih sloboda u mirnodopskoj povijesti”

Razgovori sa WHO-om, koji se odvijaju pod velom tajne, dolaze u jeku pandemije COVID-a, zbog koje su mnogi Amerikanci zabrinuti zbog vladine zlouporabe ovlasti pod krinkom javnog zdravlja i sigurnosti.

Nabrajajući vladine zloupotrebe tijekom pandemije COVID-a, sudac Vrhovnog suda Neil Gorsuch napisao je u svom mišljenju od 18. svibnja u vezi s hitnim dekretima da smo “od ožujka 2020. doživjeli možda najveće napade na građanske slobode u mirnodopskoj povijesti ove zemlje.”

Gorsuch je izjavio: “Izvršni dužnosnici diljem zemlje izdali su hitne dekrete u razmjerima koji oduzimaju dah. Guverneri i lokalni čelnici uveli su naredbe o zatvaranju, prisiljavajući ljude da ostanu u svojim domovima. Zatvorili su tvrtke i škole, javne i privatne. Zatvorili su crkve iako su dopustili kasina i druge povlaštene poslove. Prekršiteljima su prijetili ne samo građanskim kaznama, već i kaznenim sankcijama. Nadzirali su crkvena parkirališta, bilježili registarske pločice i izdavali obavijesti upozoravajući da bi prisustvovanje bogoslužjima na otvorenom koje zadovoljavaju sve državne uvjete socijalnog distanciranja i higijene moglo predstavljati kriminalno ponašanje. Podijelili su gradove i četvrti u zone označene bojama, prisilili pojedince da se bore za svoju slobodu na sudu po hitnom rasporedu,

“Savezni izvršni dužnosnici također su se umiješali… Angažirali su agenciju za javno zdravstvo da regulira odnose između stanodavaca i stanara diljem zemlje.” Iskoristili su agenciju za sigurnost na radnom mjestu kako bi propisali cijepljenje za većinu zaposlenih Amerikanaca. Zaprijetili su otpuštanjem zaposlenika koji se ne pridržavaju propisa i upozorili da bi pripadnici službe koji odbiju cijepljenje mogli biti suočeni s nečasnim otpustom i zatvorom. Čini se da su usput savezni dužnosnici vršili pritisak na društvene mreže da zataškaju informacije o politici pandemije s kojom se nisu slagali.”

Rad u tajnosti

Iako Sporazum o pandemiji Svjetske zdravstvene organizacije i amandmani na IHR promiču ciljeve kao što su jednakost i uključenost, oni ne daju prioritet osobnim građanskim slobodama kao što su sloboda govora, okupljanja, privatnosti, vjerske slobode i pravo glasa u političkim odlukama, a sve su one ključne američkim temeljnim dokumentima. Na primjer, u trenutnom javnom nacrtu izmjena IHR-a, koji navodi kako će se propisi provoditi, izraz “uz puno poštivanje dostojanstva, ljudskih prava i temeljnih sloboda pojedinca” je izbrisan i zamijenjen s “na temelju načela” pravednosti, uključivosti, koherentnosti i u skladu s njihovim zajedničkim, ali diferenciranim odgovornostima država članica, uzimajući u obzir njihov društveni i gospodarski razvoj”.

Odvjetnik uključen u izradu dokumenata WHO-a rekao je za The Epoch Times kako vjeruje da je ovaj amandman odbijen tijekom pregovora, no ta se tvrdnja ne može potvrditi jer naknadne revizije IHR-a više nisu javno dostupne. U travnju su delegati iz Sjedinjenih Država pristali na kineski prijedlog da se novi nacrti IHR-a ne dijele s javnošću.

Hamamoto je tada izjavio da “u ovoj fazi imam neke brige oko dijeljenja nacrta sa svim zainteresiranim stranama s obzirom na to gdje smo u procesu.” Kao odgovor, nekoliko neprofitnih organizacija i zdravstvenih djelatnika pisalo je ministru zdravstva i ljudskih usluga Xavieru Becerri i državnom tajniku Anthonyju Blinkenu protestirajući zbog tajnosti pregovora.

“Pokušaj stvaranja vela tajnosti koji sada okružuje sadržajne i tehničke tekstualne pregovore o sporazumu WHO-a o pandemiji postavlja opasan presedan za postavljanje normi na multilateralnoj razini”, stoji u pismu. “To također potkopava povjerenje u proces u vrijeme kada se napadi na WHO i sporazum o pandemiji povećavaju.”

Dok Ustav SAD-a zahtijeva odobrenje Senata za međunarodne ugovore, “nulti nacrt” Sporazuma SZO-a o pandemiji uključuje klauzulu da će sporazum stupiti na snagu na “privremenoj” osnovi čim ga potpišu izaslanici SZO-a i stoga će biti pravno obvezujući za članice bez ratifikacije od strane zakonodavnih tijela. Izmjene i dopune IHR-a ne zahtijevaju odobrenje Senata i bile bi pravno obvezujuće za Sjedinjene Države.

Ostali američki predstavnici koji su ovaj tjedan govorili protiv napora za jačanje WHO-a su Ronny Jackson (R-Texas), Chris Smith (R-NJ), Brian Babin (R-Texas), Kevin Hearn (R-Oklahoma), Thomas Tiffany (R-Wisconsin), Chip Roy (R-Teksas), Eli Crane (R-Arizonija), Paul Gosar (R-Arizonija), Lauren Boebert (R-Kolo.), Eric Burlison (R-Mo. ), Mary Miller (R-Ill.), Dan Bishop (RN.C.), Glen Grotman (R-Wis.) i Clay Higgins (R-La.).

Govoreći zajedno sa zastupnicima Zastupničkog doma, zastupnica Ana Paulina Luna (R-Fla.) također je kritizirala WHO zbog onoga što je nazvala “programom seksualizacije djece”.

“WHO je objavio međunarodne standarde za spolni odgoj za djecu koji uključuju preporuke za podučavanje beba do četverogodišnjaka pravu da istražuju golotinju i podučavanje četverogodišnjaka do šestogodišnjaka masturbaciji u ranom djetinjstvu”, rekla je Luna. “Koji roditelj, koji porezni obveznik misli da je to normalno?” Iskreno, ako ovo podržavaš, mislim da si perverznjak i da se trebaš potpuno kloniti djece”.

Prošlog su tjedna dvije britanske novine izvijestile o europskim smjernicama WHO-a o dječjoj seksualnosti, u kojima stoji da “spolni odgoj počinje rođenjem”. Smjernice WHO-a, navodi se u izvješćima, potiču “maturbaciju u ranom djetinjstvu” između 0 i 4 godine.

Predstavnik WHO-a navodno je branio smjernice rekavši da one “odražavaju utvrđene psihološke činjenice”. Međutim, vlada Ujedinjenog Kraljevstva odbacila je narativ WHO-a.

“Vlada UK-a ne priznaje ove smjernice WHO-a i ne slažemo se s njihovim preporukama.” “Nismo ga distribuirali niti promovirali u školama”, rekao je glasnogovornik vlade.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp