Svjetski ekonomski forum poziva na regulaciju umjetne inteligencije i već je u partnerstvu s vodstvom UK-a

Svjetski ekonomski forum poziva na regulaciju umjetne inteligencije i već je u partnerstvu s vodstvom UK-a

Nije iznenađenje da je Svjetski ekonomski forum (WEF) dio panike “deepfakes” koju već nekoliko godina šire i promoviraju brojni političari i mediji diljem svijeta.

Izraz deepfake tehnologija ovdje se koristi kao zamjena za (buduću) umjetnu inteligenciju općenito – a što se tiče “strahova” WEF-a, iza njih stoji pokušaj da se osigura da vlade i regulatori diljem svijeta rade na sprječavanju “štete” od umjetne inteligencije.

Prema WEF-u, kibernetički kriminalci ovih dana toliko koriste deepfake da je problem postao “zabrinjavajući” – dok je, kada je u pitanju industrija vijesti, ovo “rastući globalni problem”.

Istina je da kada govorimo o tehnologiji, posljednjih godina bilježimo ogroman porast u “svemu”: profitu, broju korisnika društvenih platformi, cenzuri, nadzoru. Međutim, WEF odlučuje promatrati deepfakeove izolirano, navodeći brzi porast količine ovog sadržaja i predviđanja da će se taj trend nastaviti.

I dok su deepfakeovi već dugo prisutni kako bi pomogli tvrtkama – posebice industriji zabave, sada ih WEF, neformalna skupina koja predstavlja globalne elite, naziva “prijetnjom tvrtkama” – i ako povjerenje u digitalnu tehnologiju opada, čini se da će se WEF dogoditi zahvaljujući deepfakeovima.

Tu je i neizbježna pretpostavka da bi lako mogli predstavljati prijetnju društvu na alarmantnoj razini – ugrožavajući sve, od izbora do nacionalne sigurnosti.

Rješenje WEF-a? Neka WEF predvodi u definiranju osnova regulacije umjetne inteligencije na “etički” način. U tu svrhu – i također kako bi se osiguralo da je razvoj umjetne inteligencije “uključiv, transparentan i da se koristi sigurno i odgovorno” – grupa sa sjedištem u Švicarskoj osmislila je “Kit alata za ljudska prava”.

“Razvijajući standarde umjetne inteligencije za djecu, Forum stvara smjernice za obrazovanje, osnaživanje i zaštitu djece i mladih”, stoji u objavi na web stranici WEF-a.

Zatim, također žele biti u središtu načina na koji se tvrtke i zdravstveni sektor bave upotrebom i razvojem umjetne inteligencije.

“U partnerstvu s vladom Ujedinjenog Kraljevstva, Forum je stvorio skup preporuka osmišljenih za podršku usvajanju odgovorne umjetne inteligencije u javnom sektoru”, nastavlja se u postu na blogu.

Do sada se više od 100 tvrtki, vlada, civilnog društva i akademskih organizacija pridružilo WEF-ovom Globalnom savezu za AI Action.

WEF obećava “ubrzati usvajanje odgovorne umjetne inteligencije u globalnom javnom interesu”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp