Izvješće pokazuje da je 2000 djece seksualno zlostavljano od strane katoličkog svećenstva u Illinoisu

Izvješće pokazuje da je 2000 djece seksualno zlostavljano od strane katoličkog svećenstva u Illinoisu

Izvješće koje je izdao Ured državnog tužitelja Illinoisa otkrilo je stotine više slučajeva seksualnog zlostavljanja djece od strane članova katoličkog svećenstva nego što su prvo izvijestili crkveni dužnosnici.

Njihova gotovo 5 godina duga istraga otkrila je da je gotovo 2000 djece bilo zlostavljano od strane svećenstva u državi.

To je više od četiri puta više od 103 osobe koje je crkva imenovala kada je država započela reviziju 2018. godine.

U uvodu izvješća od 696 stranica, glavni državni odvjetnik Illinoisa Kwame Raoul napisao je: “Desetljeća odluka i politika katoličkog vodstva omogućila su poznatim seksualnim zlostavljačima djece da se sakriju, često naočigled. A budući da je zastara često istjecala, mnoge osobe koje su preživjele seksualno zlostavljanje djece od strane katoličkih svećenika nikada neće vidjeti pravdu u pravnom smislu.”

Možda nikada neće odgovarati pred sudom, rekao je, ali njihovo imenovanje ima za cilj “osigurati javnu odgovornost i određenu mjeru ozdravljenja preživjelima koji su dugo patili u tišini”.

U izjavi objavljenoj u utorak, Mreža preživjelih zlostavljanih od strane svećenika nazvala je izvješće “zapanjujućim”, ali je naglasila da su brojevi žrtava i zlostavljača koje navode državni istražitelji vrlo vjerojatno premali.

AP izvještava : Glavni državni odvjetnik Kwame Raoul rekao je u utorak da su državni istražitelji otkrili da je više od 450 katoličkih svećenika u Illinoisu seksualno zlostavljalo gotovo 2000 djece od 1950. godine. Ali Raoul i drugi stručnjaci kažu da otkriće vjerojatno neće dovesti do kaznenih prijava.

To slijedi poznati obrazac – nije bilo žurbe s podnošenjem kaznenih prijava nakon objave bombastičnog izvješća velike porote 2018. o zlostavljanju svećenika u Pennsylvaniji ili prošlomjesečnog izvješća o zlostavljanju u nadbiskupiji Baltimore.

Zagovornici kažu da vjeruju da će izvješće pomoći većem broju ljudi da se osjećaju sigurnima da razgovaraju o tome što im se dogodilo s obitelji, prijateljima, grupama za podršku i policijom. Također kažu da bi to moglo potaknuti ljude na podizanje građanskih tužbi, čak i za zlostavljanje davno prije. Nadaju se da će zakonodavna tijela poduzeti daljnje korake koji će omogućiti tužiteljima da optuže slučajeve seksualnog zlostavljanja starijih osoba i pooštriti standarde za obvezno prijavljivanje.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp