Šef SZO-a naređuje svjetskim vladama da ‘predaju svoj suverenitet’ prije sljedeće pandemije

Šef SZO-a naređuje svjetskim vladama da ‘predaju svoj suverenitet’ prije sljedeće pandemije

Šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je svjetske čelnike da prepuste

Prema riječima glavnog ravnatelja WHO-a, još jedna pandemija će se dogoditi ‘uskoro’ i bit će daleko smrtonosnija i raširenija od COVID-19.

“Ne možemo baciti ovu limenku niz cestu”, izjavio je Tedros u glavnom obraćanju državama članicama agencije, upozoravajući da će sljedeća pandemija sigurno “pokucati”.

“Ako mi ne napravimo promjene koje se moraju napraviti, tko će onda? A ako ih sada ne napravimo, kada?” on je dodao.

Msn.com izvještava: Desetodnevna godišnja Svjetska zdravstvena skupština u Ženevi, koja se poklapa sa 75. obljetnicom WHO-a, postavljena je za rješavanje globalnih zdravstvenih izazova uključujući buduće pandemije, iskorjenjivanje dječje paralize i podupiranje koraka za ublažavanje hitne zdravstvene situacije u Ukrajini izazvane ruskom invazijom.

194 zemlje članice WHO-a sada izrađuju nacrt sporazuma o pandemiji koji je na usvajanju na skupštini sljedeće godine.

“Posvećenost ove generacije (sporazumu o pandemiji) je važna, jer je ta generacija iskusila koliko mali virus može biti grozan”, rekao je Tedros.

Na istom sastanku zemlje su odobrile proračun od 6,83 milijarde dolara za razdoblje 2024.-25. – odluka koja je testirala nacionalne obveze da se popravi model financiranja SZO-a koji se smatrao premalim i pretjerano ovisnim o hirovima donatora.

Proračun uključuje povećanje od 20% obveznih pristojbi država članica prema preliminarnom sporazumu postignutom prošle godine u zamjenu za predanost reformama, uključujući politike proračuna, upravljanja i financija.

Pomoćnica američkog tajnika za međunarodne organizacije Michele J. Sison rekla je da će buduća povećanja biti “ovisna o kontinuiranom napretku reformi”. Zemlje Srednje i Južne Amerike također su pozvale WHO da se pozabavi onim što su opisale kao kronično nedovoljno financiranje njihove regije.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp