Ivan Pernar: Zašto me smatraju užasnim, a ne dobrim svjedokom?

Ivan Pernar: Zašto me smatraju užasnim, a ne dobrim svjedokom?

Sjećam se kad je suđenje počelo, jedna od teza je bila da će se na sudu u Zambiji razmatrati kongoanski zakon, jer drugačije nije moguće analizirati zakonitost posvajanja. S druge strane – važno je i što kongoanske vlasti misle o dokumentaciji o posvajanju koju su priložili Hrvati.

Po mom mišljenju, danas je na sudu pokazano oboje – i što zakon DR Konga kaže i što kongoanske vlasti misle o samim dokumentima o posvajanju. Ali zapazite jednu stvar, svaki put (do danas) kad je bilo suđenje, naslovi u “hrvatskim” medijima bili su sljedeći:

“Iskazi svjedoka išli u prilog Hrvatima”

“Obrana zadovoljna iskazima”

“Vjeruje se da će ih sud osloboditi optužbi na idućem ročištu”…

Danas takvih naslova nema, nijedan medij ne govori da su zadovoljni onime što sam rekao, dapače ljuti su zbog mog iskaza, optužuju me da sam kompromitirao optužene i napravio cirkus u sudnici, svađao se s odvjetnicima optuženih i tome slično.

S druge strane, ni iskaz policajca im baš ne ide na ruku. Ni s njim nisu zadovoljni. Danas više ne govore da će optuženi u ponedjeljak najvjerojatnije biti oslobođeni optužbi. Potpuni zaokret, pazite, ti isti mediji su do jučer govorili da se iz DR Konga može posvajati djecu i da je dokumentacija o posvajanju uredna.

Danas već govore “Pernar citira zakone DR Konga, govori da transseksualci i stranci tamo ne mogu posvajati djecu”. Policajac govori da je iz konzulata DR Konga stigla potvrda vezana uz dokumente o posvajanju. Čitajte sami što je sve policajac rekao po portalima o tome i kako su se djeca prebacivala preko granice.

I što su odvjetnici ponudili kao protutežu onome što smo ja ili policajac govorili? Pitanja poput ovih:

Svjedočite li protiv njih samo zato jer se ne slažete s njihovom seksualnom orijentacijom?

Jeste li stručnjak za kongoansko pravo?

Kako znate da je optuženi transseksualna osoba?

Jeste li ikad bili u Kongu? I tome slično.

U nijednom trenutku (koliko je meni poznato) nisu se osvrnuli na presudne detalje i rekli da zakon DR Konga ne govori ono što sam ja rekao da govori, da je dokumentacija autentična i slično.

Po mom sudu, sva njihova strategija njihova odnosila se na osobne napade na mene. Mislite da sudac već nije imao slučajeva gdje odvjetnici optuženika nisu ulazili u meritum stvari, već su se bavili sa svime osim onim što se optuženicima stavlja na teret.

Mislim da stvarnu lakrdiju od suda i cirkus rade zapravo oni, a ne ja. Naravno, kad sam ja odbio plesati kako su oni tražili, postao sam konfliktan svjedok, problematičan i slično.

Međutim, kao što sam već rekao – niste danas čuli da govore da je svjedočenje išlo u prilog optuženicima, a to je zapravo ono što je na kraju priče bitno. Ide li im na ruku ili na štetu ono što je svjedok govorio? Tek kad to uzmete u obzir, bit će vam jasno zašto me smatraju užasnim, a ne dobrim svjedokom.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp