Agent CIA-e na samrtnoj postelji priznao: “Ubio sam Boba Marleya”

Agent CIA-e na samrtnoj postelji priznao: “Ubio sam Boba Marleya”

79-godišnji umirovljeni službenik CIA-e Bill Oxley napravio je niz zapanjujućih priznanja otkako je u ponedjeljak primljen u bolnicu Mercy u Maineu i rečeno mu je da ima još tjedana života. Tvrdi da je izvršio 17 atentata za američku vladu između 1974. i 1985., uključujući i glazbenu ikonu Boba Marleya.

Oxley, koji je 29 godina radio za CIA-u kao operativac s najvišim sigurnosnim provjerama, tvrdi da ga je organizacija često koristila kao ubojicu kako bi eliminirala pojedince koji bi mogli predstavljati prijetnju ciljevima agencije.

Obučen kao snajperist i strijelac, Oxley također ima značajno iskustvo s nekonvencionalnijim metodama ozljeđivanja drugih, kao što su otrovi, eksplozivi, inducirani srčani udari i rak.

Ovaj 79-godišnji operativac tvrdi da je izvršio atentate između ožujka 1974. i kolovoza 1985., u vrijeme kada je rekao da je CIA “bila zakon za sebe”. Kaže da je bio dio tročlane operativne ćelije koja je izvodila politička ubojstva diljem zemlje i povremeno u stranim zemljama.

Većina njihovih žrtava bili su politički aktivisti, novinari i sindikalni vođe, ali on također priznaje da je ubio nekoliko znanstvenika, medicinskih istraživača, umjetnika i glazbenika čije su ideje i utjecaj “predstavljali prijetnju interesima Sjedinjenih Država”.

Tvrdi da nije imao problema s ubojstvom Boba Marleya, jer sam “bio patriot, vjerovao sam u CIA-u i nisam dovodio u pitanje motive agencije”. Uvijek sam shvaćao da se ponekad treba žrtvovati za veće dobro”.

Ali Oxley priznaje da je Bob Marley ostao jedinstven među svojim žrtvama, jer je on bio jedini prema kojem je “nešto osjećao”.

– Ostali su bili šupci. Bob Marley je bio Bob Marley. Tada nisam bio ništa više sklon biti dugokosi hipi nego sada, ali moram priznati da me Bobova glazba dirnula. Imao je neku moć nada mnom.”

Tvrdi da ima “pomiješane osjećaje” o smrti Boba Marleya. S jedne strane, Marley je bio “dobar čovjek, lijepa duša” s “dubokim umjetničkim darom” koji nije zaslužio da mu se život prekine. Ali prema g. Oxleyju, Bob Marley je također izlagao CIA-ine ciljeve riziku i prijetio postojanju Sjedinjenih Država:

“Uspio je stvoriti revoluciju koja je koristila glazbu kao moćnije oruđe od metaka i bombi.” Godine 1976. Bob Marley je bio vrlo ozbiljna prijetnja globalnom statusu quo i skrivenim moćnicima koji su provodili svoj plan za novi svjetski poredak. Što se agencije tiče, Bob Marley je bio previše uspješan, previše slavan, previše utjecajan… Jamajčanin koji je počeo koristiti svoja sredstva i slavu da podupre ciljeve diljem svijeta koji su bili u izravnom sukobu s CIA-om… Da budem iskren, potpisao vlastitu smrtnu presudu”.

– Nije da ga nismo upozorili. Poslali smo neke momke da pucaju na njegovu kuću u Kingstonu,” kaže Oxley, misleći na pucnjavu u Marleyjevoj rezidenciji u kojoj je pjevač ozlijeđen u ruku i prsa. “Imali smo poruku za njega.” Prenijeli smo mu težinu situacije u kojoj se našao. Nije slušao”.

– Dva dana kasnije, u planini, ubio sam ga iglom.

Kako je CIA ubila Boba Marleya

Dva dana nakon što je Boba Marleya upucao u lijevu ruku jedan od trojice naoružanih napadača koji su iz zasjede postavili pjevača i dio njegove pratnje u njegovom domu u Kingstonu, te nakon kratkog boravka u bolnici, Bob Marley je otputovao u brda Plavih planina i proveo vrijeme na najvišoj točki na Jamajci, vježbajući za nadolazeći koncert.

Prema g. Oxleyju, koristio se akreditivima za novinare kako bi dobio pristup Bobu Marleyu tijekom njegovog povlačenja u Blue Mountains. Predstavio se kao poznati fotograf koji radi za New York Times i dao poklon Bobu Marleyu.

“Dao sam mu par Converse All Stars. Veličina 10. Kad je probao desnu tenisicu, vrištao je “UUUU”.

“To je bilo to. Njegov život je tada završio. Čavao u cipeli bio je kontaminiran virusima i bakterijama raka. Ako mu je probio kožu, što jest, bila je to dobra noć.”

“U Sjedinjenim Državama kasnih šezdesetih, ranih sedamdesetih dogodio se niz visokoprofilnih ubojstava osoba kontrakulture. Kad se Bob Marley pojavio, mislili smo da je suptilnost bolji način. Nema više metaka i razbijanja lubanja”.

Gospodin Oxley kaže da je bio u bliskom kontaktu s Marleyem tijekom njegovih posljednjih godina, osiguravajući da će medicinski savjeti koje je dobio u Parizu, Londonu i Sjedinjenim Državama “radije ubrzati njegovu smrt nego ga izliječiti”. Umro je od raka u svibnju 1981. Imao je samo 36 godina.

“Posljednji put kad sam vidio Boba prije nego što je umro, skinuo je dredove i težina mu je padala”, kaže.

– Bio je vrlo rezerviran, nevjerojatno malen. Smanjio se pred nama. Rak je odradio svoje.”

“Dan kada je umro u Miamiju definitivno je bio jedan od najtežih trenutaka u mojoj karijeri.” Osjećao sam se jako loše. Dugo nisam bio zadovoljan svojom ulogom u njegovoj smrti. Ali na kraju sam shvatio da se to moralo učiniti za Ameriku.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp