New York je usvojio novi zakon koji zabranjuje diskriminaciju pretilih osoba

New York je usvojio novi zakon koji zabranjuje diskriminaciju pretilih osoba

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams,  potpisao je u petak Zakon kojim se zabranjuje diskriminacija na temelju visine ili težine osobe u pitanjima zapošljavanja, stanovanja i javnog smještaja. Kritičari kontroverznog zakona kažu da će otvoriti pravne prepreke koje bi mogle dovesti do poplave tužbi.

“Ja sam osoba koja vjeruje u zdravlje, pa kada govorite o tome da ne diskriminirate nekoga zbog njegovog tipa tijela, to nije borba protiv pretilosti”, izjavio je gradonačelnik Adams o zakonu u komentarima u petak.

Newyorško povjerenstvo za ljudska prava bit će zaduženo za istraživanje pritužbi podnesenih nakon uvođenja zakona, dodajući drugim područjima potencijalne diskriminacije koje nadzire u područjima kao što su rasa, spol, dob i spolne sklonosti.

Usvajanje Zakona u New Yorku dolazi usred sličnih mjera koje razmatraju zastupnici u New Jerseyju i Massachusettsu protiv diskriminacije težine. Već je zabranjeno u državi Michigan i Washington.

Borrelli je dodao da bi Zakon mogao otvoriti vrata ljudima da “tuže sve i svakoga”. 

The New York Post dodao je u uvodniku ranije ovog mjeseca da je to “debeli dar njujorškim legalnim morskim psima “.

Pretilost je rastući problem u Sjedinjenim Državama. U zadnjih 20 godina, podaci prikupljeni od strane Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazali su da je prevalencija pretilosti porasla s 30% na gotovo 42% ukupne populacije.

Prema studiji CDC-a iz 2021., oko 9,2% Amerikanaca smatra se “jako pretilima”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp