NASA upozorava na internetsku apokalipsu koja bi mogla onemogućiti korištenje interneta mjesecima ili čak godinama

NASA upozorava na internetsku apokalipsu koja bi mogla onemogućiti korištenje interneta mjesecima ili čak godinama

NASA je lansirala svemirsku sondu u sklopu misije sprječavanja potencijalne “internetske apokalipse” koja bi ljude na zemlji mogla ostaviti bez pristupa internetu.

NASA-ina misija Parker Solar Probe (PSP) uspješno je putovala kroz solarni vjetar po prvi put prikupljajući vitalne podatke koji bi mogli pomoći u sprječavanju globalnog nestanka širokopojasne mreže.

Znanstvenici upozoravaju na potencijalni utjecaj nadolazeće solarne oluje, koja se obično naziva “internetskom apokalipsom”, koja bi mogla pogoditi Zemlju u sljedećih deset godina.

Nastalo zračenje moglo bi uništiti satelite i dalekovode, ostavljajući ljude izvan mreže mjesecima… ili čak godinama.

The Mirror izvještava: Svemirska letjelica, koja je lansirana prije pet godina, otišla je na izvanredno putovanje koje ju je odvelo blizu površine Sunca, gdje se stvara solarni vjetar.

Sunčev vjetar sastoji se od kontinuiranog toka nabijenih čestica koje izviru iz najudaljenije sunčeve atmosfere, poznate kao korona.

Unatoč ekstremnim uvjetima intenzivne topline i zračenja, solarna sonda Parker odlučna je prikupiti ključne uvide u djelovanje Sunca.

Profesor Stuart Bale, glavni autor studije i povezan sa Sveučilištem Kalifornija u Sjedinjenim Državama, objasnio je važnost razumijevanja solarnog vjetra.

Rekao je: “Vjetrovi nose mnogo informacija od Sunca do Zemlje. Stoga je razumijevanje mehanizma iza solarnog vjetra važno iz praktičnih razloga na Zemlji.

“To će utjecati na našu sposobnost razumijevanja kako sunce oslobađa energiju i pokreće geomagnetske oluje – koje predstavljaju prijetnju našim komunikacijskim mrežama.”

Takav bi događaj mogao ostaviti ljude bez pristupa internetu mjesecima ili čak godinama, čineći satelite i dalekovode beskorisnima.

Parker Solar Probe, sa svojom naprednom tehnologijom, detektirala je solarni vjetar do neusporedivih detalja, otkrivajući ključne informacije koje se gube kada vjetar izađe iz korone u obliku fotona i elektrona.

Tim američkih istraživača to je iskustvo usporedio s “vidjenjem mlaza vode koji izlazi iz glave tuša kroz prskanje vode koja vas udara u lice”.

Ova otkrića pomogla su identificirati fenomen poznat kao “supergranulacijski tokovi” unutar koronarnih rupa, gdje se pojavljuju magnetska polja.

Tim predlaže da ove regije služe kao početne točke za solarni vjetar velike brzine.

Obično se nalaze na sunčevim polovima tijekom tihih razdoblja, te rupe ne utječu izravno na Zemlju.

Međutim, tijekom Sunčeve aktivne faze svakih 11 godina, kada se njegovo magnetsko polje preokrene, te se rupe pojavljuju na Sunčevoj površini, stvarajući nalete sunčevog vjetra usmjerene diizravno na naš planet.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp