NASA poručila da su moguće solarne oluje koje bi mogle uništiti električne mreže i satelite

NASA poručila da su moguće solarne oluje koje bi mogle uništiti električne mreže i satelite

Solarna oluja koja se događa jednom u stoljeću mogla bi spržiti električne mreže i uništiti satelite. U rijetkim prilikama Sunce će poslati oluju toliko snažnu da može poremetiti Zemljina magnetska polja.

Ako bi se takva oluja dogodila sutra, izazvala bi tehnološki kaos koji bi mogao “osakatiti gospodarstva i ugroziti sigurnost i egzistenciju ljudi diljem svijeta”, prema NASA-i (Nacionalna uprava za zrakoplovstvo i svemir).

Ove oluje su vrlo rijetke, ali sunce postaje nemirno uoči 20-godišnjeg vrhunca aktivnosti, što znači da postoji veća šansa da jedna dođe na Zemlju u nadolazećim godinama, rekli su stručnjaci za Business Insider. Tri različita solarna događaja mogu poslati čestice velike brzine koje se miješaju sa Zemljinim magnetskim poljima: solarne baklje, koronalne rupe ili izbacivanje koronalne mase (CME)—ogromne eksplozije na Suncu.

Ako bilo koja od ovih vrsta solarnih oluja pogodi Zemlju s dovoljnom snagom, može oguliti Zemljin ionizirani sloj koji nas štiti od najgoreg svemirskog vremena. To može otvoriti vrata za više nabijenih čestica da prođu i oštete ili sruše električne mreže diljem svijeta.

“Govorimo o događaju koji se događa jednom u sto godina”, rekao je Matthew Owens, profesor svemirske fizike na Sveučilištu Reading, za Business Insider.

Ove vrste intenzivnih geomagnetskih oluja mogu se dogoditi u bilo kojem trenutku, ali postaju puno vjerojatnije tijekom vrhunca solarne aktivnosti, koja se događa svakih 11 godina kada se sijeku linije Sunčevog magnetskog polja. Sva ta napetost povećava šanse da će Sunce stvoriti više sunčevih pjega, više CME-ova, više solarnih baklji i više koronarnih rupa. Sve to daje više mogućnosti da se dogodi “događaj koji se događa jednom u stoljeću”.

Tijekom proteklog desetljeća primili smo nekoliko upozorenja o solarnoj oluji; međutim, uz stalne vijesti da je električna mreža preopterećena, u jednom bismo trenutku mogli ostati bez nje.


Pažnja:
Epoha se svakodnevno nalazi na meti sveprisutnih cenzora koji svim sredstvima rade na našem gašenju kao alternativnog medija koji djeluje potpuno neovisno i nije ni pod čijom kontrolom. Ukoliko vam se sviđa naš rad možete nas podržati skromnom donacijom, jer svaki vaš cent presudan je u našem opstanku.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp