Muškarac u Saudijskoj Arabiji osuđen je na smrt zbog objave na društvenim mrežama

Muškarac u Saudijskoj Arabiji osuđen je na smrt zbog objave na društvenim mrežama

U alarmantnom presedanu koji je postavila Saudijska Arabija, jedan od najvećih svjetskih krvnika, stanovnik Meke i umirovljeni pedagog, Mohammed bin Nasser al-Ghamdi, osuđen je na smrt. Što je bio njegov zločin?

Izražavanje suprotnih mišljenja na platformama društvenih medija. Uznemirujući razvoj događaja naglašava potpunu netoleranciju kraljevstva prema slobodi govora i naglašava sve veće pokušaje da se suzbije neslaganje, izazivajući međunarodnu kritiku.

Uglavnom zaposlen za procesuiranje slučajeva povezanih s terorizmom, Saudijski specijalizirani kazneni sud optužio je Al-Ghamdija za niz opsežnih optužbi, uključujući “izdaju svoje vjere”, “izazivanje kraljevstva i prestolonasljednika”, “zavjeru protiv vlade” i “kršenje sigurnosti društva”. Svi ovi ozbiljni prijestupi potječu iz njegovih internetskih aktivnosti, koje su uključivale dijeljenje mišljenja kritičnih prema vladi.

Ono što ovaj slučaj čini kompliciranim je to što je al-Ghamdijev brat, Saeed bin Nasser al-Ghamdi, koji živi u Velikoj Britaniji, poznat po svom kritiziranju saudijskog režima. Potonji vjeruje da je ova kazna njegovom bratu samo trik da dođe do njega.

Ova taktika ciljanja na članove obitelji kao sredstvo pritiska na kritičare u inozemstvu nije neuobičajena, tvrde aktivisti i oni koji su se u prošlosti suočavali sa sličnim progonom.

Nije iznenađujuće da je ova presuda međunarodno odjeknula, izazivajući prigovore globalnih skupina za ljudska prava.

Kako se ističe u smrtnoj presudi izrečenoj al-Ghamdiju, pravo na izražavanje neslaganja značajno je ugroženo u kraljevstvu. Poruka koja se prenosi je zlokobna i nedvosmislena: svaki glas, koliko god bio tih ili glasan, koji se usudi ne složiti se, u opasnosti je. Čak i običan tweet mogao bi jamčiti fatalan ishod, najavljujući duboko uznemirujuću budućnost za slobodu govora u Saudijskoj Arabiji.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp