Kompletna redakcija otpuštena kući i zamijenjena umjetnom indteligencijom

Kompletna redakcija otpuštena kući i zamijenjena umjetnom indteligencijom

Gizmodoova matična tvrtka, G/O Media, otpustila je svoj urednički tim na španjolskom jeziku i zamijenila ih umjetnom inteligencijom. Taj potez predstavlja nevjerojatan preokret za lijeve medije, koji su se ranije sprdali s najavama da će niže kvalificirani radnici prvi ostati bez posla.

Ars Technica izvještava da je G/O Media odlučila otpustiti cijelo osoblje Gizmodo En Espanola, svoje poslovnice na španjolskom jeziku. Odluka nije bila samo jednostavno smanjenje; označio je značajan pomak u strategiji tvrtke.

Umjesto ljudskih pisaca, tvrtka je odlučila upotrijebiti umjetnu inteligenciju za prevođenje engleskih članaka na španjolski. Bivši Gizmodo pisac Matias S. Zavia otkrio je otpuštanja u objavi na društvenim mrežama, navodeći: “Zdravo prijatelji. U utorak su zatvorili @GizmodoES kako bi ga pretvorili u samoizdavač prijevoda (AI je doslovno preuzeo moj posao).”

Prijelaz na AI nije bio gladak. Bilo je izvješća da su neki od novoobjavljenih članaka na Gizmodo En Espanol imali problema, uključujući iznenadne promjene jezika sa španjolskog na engleski, što je dovelo do daljnjih pitanja o pouzdanosti i kvaliteti sadržaja generiranog umjetnom inteligencijom.

AI se već neko vrijeme koristi u novinarstvu, ali je uvijek bila tema rasprava. Ranije ovog ljeta Gizmodo je počeo objavljivati ​​članke generirane umjetnom inteligencijom na engleskom jeziku, što je dovelo do brojnih činjeničnih netočnosti i izazvalo kritike vlastitog sindikata, koji je tu praksu označio neetičkom. Nedavna otpuštanja i prelazak na umjetnu inteligenciju za stranicu na španjolskom jeziku ponovno su potaknuli ove etičke brige. Iako se AI prijevod poboljšao, još uvijek ne može u potpunosti zamijeniti ljudske prevoditelje zbog suptilnih pogrešaka, pogrešnih prijevoda i nedostatka kulturnog znanja koji utječu na kvalitetu prevedenog sadržaja.


Pažnja:
Epoha se svakodnevno nalazi na meti sveprisutnih cenzora koji svim sredstvima rade na našem gašenju kao alternativnog medija koji djeluje potpuno neovisno i nije ni pod čijom kontrolom. Ukoliko vam se sviđa naš rad možete nas podržati skromnom donacijom, jer svaki vaš cent presudan je u našem opstanku.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp