Zelenski je zaprijetio da će destabilizirati Europu ako mu se želje ne ispune

Zelenski je zaprijetio da će destabilizirati Europu ako mu se želje ne ispune

Kao što predviđaju mnogi neovisni geopolitički komentatori, uključujući i nas, novi službeni narativ o tome zašto je ukrajinska protuofenziva propala bit će lažna tvrdnja da Zapad nije osigurao “dovoljno” oružja na vrijeme.

Unatoč tome što su doslovno deseci milijardi dolara američkih poreznih obveznika uloženi u ratne napore Kijeva rekordnom brzinom i razmjerom, narativ Kijeva nastoji “okriviti” Sjedinjene Države i njihove saveznike za neuspjeh.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy bio je zaokupljen promicanjem ovog pitanja kao ključne točke za razgovor ovog tjedna, prvo je u nedjelju rekao Faridu Zakariji s CNN-a da je njegova zemlja “predugo čekala” da pokrene protuofenzivu. Razlog? Krivi Zapad što je prisilio svoje vojne vođe da toliko dugo čekaju na potrebno oružje i opremu.

“Mi—gle, predugo smo čekali.” Istina je . Ne, ja sam zahvalan partnerima, Sjedinjenim Državama, EU, drugim partnerima”, rekao je Zelenski. “Vrlo sam zahvalan predsjedniku Bidenu i Kongresu, ali moramo razumjeti: predugo smo čekali, oni su postavili mine.”

Hill naglašava njegove primjedbe: “Zelenski je primijetio da Ukrajina ne dobiva oružje koje joj je obećano odmah nakon što su ga saveznici najavili.” Ovo nije prvi put da Zelenski krivi sporost u opskrbi i obuci svojih zapadnih sponzora. Ali iza kulisa, njegovi zapadni pokrovitelji kritizirali su ga da je “nezahvalan”.

Krajem ožujka, upitan zašto je protuofenziva odgođena, Zelenski je rekao da je ne može “još započeti” jer nije u mogućnosti “naše hrabre vojnike poslati na prvu crtu bez tenkova, topništva i projektila dugog dometa”. A onda je u svibnju ponovno rekao da “možemo ići naprijed s onim što imamo i mislim da možemo biti uspješni, ali ćemo izgubiti puno ljudi, mislim da je to nedopustivo”. Zatim je dodao: “Moramo pričekati, treba nam još malo vremena.” Ofenziva je kasnije započela punom snagom u lipnju s odgodom.

U drugom intervjuu nedavno objavljenom u američkim medijima ovog tjedna, Zelensky je ovu temu “okrivljavanja Zapada” odveo još dalje. U komentaru za Economist uputio je slabo prikrivenu prijetnju onim zemljama koje razmišljaju o smanjenju pomoći na bilo koji način, upozorivši da su “milijuni ukrajinskih izbjeglica u europskim zemljama” sposobni destabilizirati Zapad.

Evo što je Zelensky rekao u intervjuu za Economist objavljenom ovog tjedna:

Smanjenje pomoći Ukrajini samo će produljiti rat, tvrdi Zelenski. A to bi stvorilo rizike za Zapad u vlastitom dvorištu. Ne postoji način da se predvidi kako će milijuni ukrajinskih izbjeglica u europskim zemljama reagirati na napuštanje svoje zemlje.

Ukrajinci su se generalno “dobro ponašali” i “vrlo su zahvalni” onima koji su im pružili utočište. Neće zaboraviti tu velikodušnost. Ali ne bi bila “dobra vijest” za Europu da je “stjerala te ljude u kut”.

Brojni online komentatori primijetili su njegovu iznenađujuće otvorenu i agresivno optužujuću retoriku, rekavši da se čini da prijeti Europi terorizmom ako Ukrajina ne postigne svoje.

“Čitam li ovo pogrešno ili Zelenski zapravo prijeti europskim zemljama terorizmom ako Ukrajini ne pošalju oružje koje on želi?” Reagirao je Arnaud Bertrand. A Max Abrams, stručnjak za borbu protiv terorizma i profesor međunarodnih odnosa, rekao je ovo…

U istom intervjuu, Zelenski je utrostručio svoja prethodno ponovljena obećanja da nikada neće pregovarati s Putinom niti razmatrati ustupanje teritorija. Prema više od The Economista:

Glasno lupkajući po stolu, Zelenski u potpunosti odbacuje ideju kompromisa s Vladimirom Putinom. Rat će trajati “sve dok Rusija bude na ukrajinskom teritoriju”, kaže on. Dogovor o dogovoru ne bi bio trajan. Ruski predsjednik ima naviku stvarati “zamrznute sukobe” na ruskim granicama (u Gruziji, na primjer). Oni koji odluče razgovarati s čovjekom u Kremlju “varaju sami sebe”, slično zapadnim čelnicima koji su potpisali pakt s Adolfom Hitlerom u Münchenu 1938. samo da bi ga gledali kako napada Čehoslovačku. ” Greška nije diplomacija. Diplomacija s Putinom je greška. On pregovara samo sa sobom.”

Možda su zato obrambeni dužnosnici na Zapadu, uključujući načelnika Združenog stožera Marka Milleya, upozorili javnost da bi rat u Ukrajini mogao trajati “godinama”.

U intervjuu je Zelensky također nagovijestio da bi transformacija društva prema totalnom ratu mogla biti sljedeća:

U međuvremenu, dugi rat iscrpljivanja značio bi račvanje na putu prema Ukrajini. Država bi izgubila još više ljudi, kako na prvim linijama, tako i u iseljeništvu. To bi zahtijevalo “potpuno militarizirano gospodarstvo”. Vlada bi tu perspektivu morala staviti pred svoje građane, kaže Zelenski, ne precizirajući kako; novi društveni ugovor nije mogao biti odluka jedne osobe. Gotovo 19 mjeseci nakon rata, predsjednik kaže da je “moralno” spreman za promjene. Ali on će ovu ideju iznijeti sa svojim narodom samo ako slabost postane “trend” u očima njegovih zapadnih pristaša. Je li došao taj trenutak? Ne, ne još, kaže. “Hvala Bogu.”

Ovo označava zanimljivo priznanje da je na mnoge načine eskalacija potaknuta percepcijom i ugledom koji se temelji na tome da se na Zapadu smatra “slabim”.

Zelensky je također ponovio retoriku Georgea W. Busha “ili s nama ili protiv nas”, osobito u izjavama koje su se širile oko 11. rujna…

U međuvremenu, oštre primjedbe Zelenskog, posebno o mogućnosti da izbjeglice zagorčavaju život Europi, vjerojatno će postaviti ton i dati primjer mnogim njegovim nižim dužnosnicima.

Možemo očekivati ​​da će ovaj zapaljivi napad i ova “upozorenja” Europi i SAD-u rasti. Već imamo spektakl kako njegov ministar vanjskih poslova na ponižavajući način grdi njemačkog ministra vanjskih poslova, kako smo izvijestili u ponedjeljak…

Kada će američki, britanski i europski čelnici početi govoriti “dosta je” kad je riječ o kažnjavanju, ponižavanju i prijetnjama Zelenskog? 

Pažnja:
Epoha se svakodnevno nalazi na meti sveprisutnih cenzora koji svim sredstvima rade na našem gašenju kao alternativnog medija koji djeluje potpuno neovisno i nije ni pod čijom kontrolom. Ukoliko vam se sviđa naš rad možete nas podržati skromnom donacijom, jer svaki vaš cent presudan je u našem opstanku. 


Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp