Putin poručio da Zapad uništava globalni ekonomski sustav

Putin poručio da Zapad uništava globalni ekonomski sustav

Zapadne zemlje razaraju postojeći okvir globalnih ekonomskih odnosa koji su, pre svega, pomogle da izgrade, izjavio je u utorak ruski predsednik Vladimir Putin, dodajući da se mnoge zemlje protive tome.

Govoreći na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma u ​​Vladivostoku, Putin je naveo da se pejzaž međunarodne ekonomije delom menja zato što „neke zemlje, pre svega zapadne nacije, uništavaju sistem finansijskih, trgovinskih i ekonomskih odnosa sa svojim rukama”.

Međutim, ova destruktivna aktivnost se poklopila sa širenjem „prave poslovne saradnje“, uključujući mnoge nacije širom sveta koje se odupiru svakom spoljnom pritisku i slede svoje nacionalne interese, rekao je Putin.

„Oni ne daju prioritet privremenim političkim događajima, već promociji sopstvenih projekata… koji donose direktnu i dugoročnu korist njihovom stanovništvu“, rekao je Putin, dodajući da to dovodi do pojave novog međunarodnog modela „koji nije oblikovan po zapadnim standardima i opsluživanju odabrane ‘zlatne milijarde’, već celog čovečanstva… i multipolarnog sveta u razvoju”.

Putinovi komentari dolaze nakon što je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije ovog meseca rekao da ekonomska grupa BRIKS – koja je nedavno najavila ekspanziju bez presedana – i Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) dobijaju više međunarodnog uticaja jer mnoge zemlje nastoje da zaobiđu međunarodne institucije kojima dominira Zapadi gde ne uspevaju da reše svoje pritužbe. 

U junu je takođe procenio da je jedna od četiri zemlje u svetu u određenoj meri sankcionisana od strane SAD ili evropskih nacija. Prema Lavrovu, to znači da Zapad koristi globalnu ekonomiju „kao instrument prinude, ucene i kazne“.

Zapadne zemlje uvele su Rusiji posebno oštre sankcije zbog ukrajinskog sukoba, uključujući zamrzavanje ruskih zlatnih i deviznih rezervi u iznosu od oko 600 milijardi dolara, potez koji je Moskva osudila kao „krađu“. 

Pažnja:
Epoha se svakodnevno nalazi na meti sveprisutnih cenzora koji svim sredstvima rade na našem gašenju kao alternativnog medija koji djeluje potpuno neovisno i nije ni pod čijom kontrolom. Ukoliko vam se sviđa naš rad možete nas podržati skromnom donacijom, jer svaki vaš cent presudan je u našem opstanku.  

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp