Bezbroj je razloga zašto pristup gotovini mora biti zaštićen

Bezbroj je razloga zašto pristup gotovini mora biti zaštićen

Razmislimo malo o svim mogućim razlozima zašto bismo pod svaku cijenu trebali zaštiti gotovinu kao zakonski nam zajamčeno sredstvo plaćanja. Ovo je vrlo važna tema za cjelokupno čovječanstvo iako su neki ljudi toga svjesni, a neki ne. No, vrijeme je da se probudimo i osvijestimo što zapravo za sve nas znači mogućnost gotovinskog plaćanja. Gotovinsko plaćanje predstavlja našu slobodu koju nam moćnici u dogledno vrijeme žele pod svaku cijenu oduzeti. Nemojmo im to dozvoliti. Zaštitimo gotovinsko plaćanje, jer time štitimo sebe i našu slobodu odlučivanja o našim životima i sudbinama.

 • Gotovina koju imamo u rukama uvijek nam je dostupna i nitko nam ne može zabraniti pristup istoj, jer smo mi ti koji s njom raspolažemo u svakom trenutku. Ona je u našim rukama.
 • Gotovinom raspolažemo mi sami po našoj volji i našem izboru.
 • Gotovina uvijek radi i nije ovisna o struji, GSM signalu ili pristupu internetu, što je više nego bitno. S mogućnošću gotovinskog plaćanja u mogućnosti smo platiti neki proizvod ili uslugu koji nam u danom trenutku trebaju bez ovisnosti o struji ili internetu. Imajmo to na umu.
 • Nikad ne znamo u kakve nas sve situacije život može dovesti kada ćemo morati na licu mjesta nešto nekome platiti. Upitajmo se – što ćemo i kome platiti i ako nemamo mogućnost gotovinskog plaćanja? Kako ćemo se snaći u tim nepredvidivim situacijama?
 • Gotovina nam omogućava darivanje novaca obitelji ili prijateljima licem u lice, bez ovisnosti o struji, Internet bankarstvu, dajući nam osjećaj potpune slobode.
 • S gotovinom možemo platiti bilo što, bilo kada, bilo kome i bilo gdje bez da itko vrši nadzor nad našim plaćanjem. Ne zaboravimo to.
 • Gotovinsko plaćanje osigurava nam potpunu privatnost (banke i velike korporacije ne mogu vidjeti što kupujemo ili prodajemo) koja se u digitalnom bankarstvu u potpunosti gubi, jer digitalno bankarstvo znači nadzor i digitalno ropstvo nas kao klijenata čiji se svaki korak prati i svaka transakcija biva zabilježena u sustavu.
 • U bezgotovinskom društvu vlade u sprezi s korporacijama i bankama u bilo kojem trenutku mogu zatvoriti naše račune pod nekom zakonski osmišljenom izlikom, a da mi po tom pitanju ne možemo učiniti baš ništa.
 • U digitalnom svijetu banke u bilo kojem trenutku mogu nas spriječiti da raspolažemo našim novcem.
 • U digitalnom svijetu banke nas mogu spriječiti da dođemo do naših prihoda ako tako nalaže izvanredna situacija ili sustav društvenog bodovanja o kojem se naveliko priča.
 • Gotovina označava slobodu u svakom smislu – slobodu raspolaganja našim sredstvima, slobodu odlučivanja o tome što ćemo kupovati, slobodu štednje i čuvanja novca za neke naše potrebe i tome slično. Gotovina nam daje slobodu odlučivanja u vremenu i prostoru, dok nas možebitni bezgotovinski digitalni sustav stavlja u tamnicu nadzora, oduzimajući nam mogućnost izbora i dajući taj izbor u ruje moćnicima koji će određivati točno što i kada smijemo kupovati i koji su naši limiti, ovisno o društvenim kreditima.
 • S gotovinom je lakše pratiti koliko novaca imamo, jer je fizički u našim rukama.
 • S gotovinom je naš proračun više nego siguran jer nije virtualan nego stvaran i nekako je lakše planirati i kontrolirati troškove.
 • Bezgotovinski svijet bankama daje slobodu odlučivanja da u bilo kojem trenutku počnu od nas naplaćivati razne naknade za račune i usluge koje idu u paketu s njima, kao i kamate.
 • Ako kojim nemilim slučajem prestanemo koristiti gotovinu, ako je se odreknemo i dozvolimo da nestane, sami ćemo sebi presuditi i kročiti u vječnu digitalnu tamnicu iz koje neće biti izlaza.

Zato, nemojmo ni pod koju cijenu prestati koristiti gotovinu. Ne dozvolimo da nestane. Zaštitimo je Ustavom. Koristimo gotovinu u svim prigodama. Ne budimo naivni. Nemojmo da nas komfor, lijenost i neznanje koštaju naše slobode koju nam još jedino gotovina daje.

Moćnici imaju plan da u dogledno vrijeme postepeno ukinu gotovinsko plaćanje, što niti ne kriju. Imaju za to valjani razlog. Razlog je nadzor i kontrola svjetskog stanovništva, a to stanovništvo smo svi mi koliko nas god ima. Čuvajmo našu slobodu odlučivanja koju nam jamči gotovinsko plaćanje.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp