G20 najavljuje plan za nametanje digitalnih valuta i digitalnih osobnih iskaznica diljem svijeta

G20 najavljuje plan za nametanje digitalnih valuta i digitalnih osobnih iskaznica diljem svijeta

Čelnici skupine od 20 složili su se s planom da konačno nametnu digitalne valute i digitalne osobne iskaznice svom stanovništvu, unatoč strahovima da će ih vlade koristiti za nadzor potrošnje svojih građana i suzbijanje neslaganja.

G20, kojim trenutačno predsjeda Indija, usvojio je završnu deklaraciju na tu temu tijekom vikenda u New Delhiju.

Na sastanku, koji je uključivao vodeća svjetska gospodarstva, objavljeno je prošli tjedan da su se složili izgraditi potrebnu infrastrukturu za implementaciju digitalnih valuta i ID-ova.

Grupa je rekla da su razgovori već u tijeku o stvaranju međunarodnih propisa za kriptovalute, ali je ustvrdila da na summitu “nije bilo govora o zabrani kriptovalute”.

Mnogi kritičari brinu se da će vlade i središnje banke s vremenom regulirati kriptovalute i zatim ih odmah zamijeniti digitalnim valutama središnje banke (CBDC), kojima nedostaje slična privatnost i sigurnost.

Indijska ministrica financija Nirmala Sitharaman rekla je da su u tijeku rasprave o izgradnji globalnog okvira za regulaciju kriptovaluta jer vjeruju da se kriptovalute ne mogu učinkovito regulirati bez pune međunarodne suradnje.

“Indijsko [G20] predsjedništvo stavilo je na stol ključna pitanja vezana uz regulaciju ili razumijevanje da treba postojati okvir za rješavanje pitanja povezanih s kripto imovinom”, rekla je gospođa Sitharaman uoči okupljanja G20.

Najvažnije stavke o kojima se raspravljalo na summitu u New Delhiju bile su “izgradnja digitalne javne infrastrukture, digitalna ekonomija, kriptoaktiva, [digitalne valute Središnje banke]”.

Gita Gopinath, prva zamjenica direktora Međunarodnog monetarnog fonda, rekla je u videu objavljenom na X da je G20 “pomogao oblikovati globalnu perspektivu o tome kako kreatori politike trebaju raditi s kripto imovinom”.

Također je uvjerila Business Today da u raspravama “nije bilo govora o zabrani kriptovaluta, što ukazuje na globalni konsenzus protiv takvih mjera”.

Međutim, neki od prijedloga pozivaju na dodatne kontrole nad kriptovalutama, koje su decentralizirane i ne rade pod kontrolom središnjih banaka.

Kritičari kažu da bi prijedlozi mogli omogućiti vlastima da nametnu sustav društvenih kreditnih bodova i odluče kako njihovi građani mogu trošiti svoj novac.

Šef Europske komisije još jednom ističe potrebu za digitalnim osobnim dokumentima

Na summitu je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala na stvaranje međunarodnog regulatornog tijela za umjetnu inteligenciju (AI), digitalne identifikacijske sustave poput putovnica za cjepivo protiv koronavirusa i založila se za globalnu suradnju u suočavanju s izazovima koje donosi umjetna inteligencija .

Pozvala je Ujedinjene narode da igraju ulogu u reguliranju umjetne inteligencije i nazvala digitalni certifikat Europske unije za COVID-19 savršenim modelom za digitalnu javnu infrastrukturu (DPI), koja bi uključivala digitalne iskaznice.

„Mnogi od vas su upoznati s digitalnim certifikatom za COVID-19. EU ga je razvila za sebe. Model je bio toliko funkcionalan i toliko pouzdan da ga je 51 država na četiri kontinenta usvojila besplatno,” rekla je predsjednica von der Leyen.

“Danas ga WHO koristi kao globalni standard za olakšavanje mobilnosti u vrijeme zdravstvenih prijetnji.” Želim još jednom zahvaliti dr. Tedrosu na izvrsnoj suradnji”, rekla je, misleći na glavnog direktora WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreysusa.

Europska unija trenutno pokušava uvesti aplikaciju za “digitalni identitet” temeljenu na blockchainu koja bi objedinila različite osobne podatke, uključujući putovnice, vozačke dozvole i povijest bolesti.

„Budućnost je digitalna. Isporučio sam dvije poruke G20. Trebali bismo uspostaviti okvir za sigurnu, odgovornu umjetnu inteligenciju, s tijelom sličnim IPCC-u za klimu. Digitalne javne infrastrukture su akcelerator rasta. Mora im se vjerovati, moraju biti interoperabilni i otvoreni za sve”, rekla je predsjednica von der Leyen u objavi na društvenim mrežama. IPCC je Međuvladin panel za klimatske promjene.

Nedostatak podrške javnosti

Nacionalna anketa Cato Instituta za 2023. CBDC iz svibnja pokazala je da samo 16 posto Amerikanaca podržava usvajanje CBDC-a. Najmanje 68 posto ispitanika reklo je da bi se usprotivilo CBDC-u ako bi vlada počela pratiti njihove kupnje.

Većina demokrata i republikanaca izrazila je zabrinutost da bi vlada mogla kontrolirati na što ljudi troše svoj novac i potencijalno prekinuti pristup njihovim bankovnim računima.

Vlade utiru put za CBDC

Direktorica MMF-a Kristalina Georgieva pohvalila je svoje indijske kolege putem X-a (bivši Twitter) za vođenje u “postavljanju plana za kriptovalute”.

Rekla je da MMF također “pridonosi prijedlozima za sveobuhvatan politički okvir”.

U zasebnoj izjavi za tisak, gospođa Georgieva rekla je da “ima još posla koji treba obaviti, uključujući područje digitalnog novca i kripto-imovine.”

“U tu svrhu, G20 je zadužio relevantne institucije da poboljšaju regulaciju i nadzor nad kripto imovinom – MMF pridonosi prijedlozima za sveobuhvatan politički okvir – kako bi se unaprijedila rasprava o tome kako digitalne valute središnje banke mogu utjecati na globalno gospodarstvo i financijski sustav, ” dodala je. je.

Čelnik MMF-a predložio je da bi vlade umjesto priznavanja imovine kriptovaluta kao zakonskog sredstva plaćanja trebale stvoriti procese licenciranja i registracije za izdavatelje kriptovaluta i usredotočiti se na sličan tretman njihovih aktivnosti.

Nekoliko velikih gospodarstava, uključujući Japan i Rusiju, ove će godine uvesti vlastite pilot CBDC-ove.

Nigerija je pokrenula eNairu, prvi izdani CBDC na svijetu, ali se pokazao nepopularnim.

Manje od 0,5 posto građana reklo je da je koristilo digitalnu valutu, a pokušaji vlade da potakne njezino korištenje nisu uspjeli.

U međuvremenu, Svjetska banka također je pohvalila indijsko korištenje digitalne javne infrastrukture za “poboljšanje financijske uključenosti” i pružanje javnih dobara i usluga u izvješću napisanom za summit G20.

Kao primjer, izvješće navodi nacionalni India Stack DPI sustav, koji se sastoji od Aadhaar digitalnog ID-a i interoperabilne platforme za digitalno plaćanje UPI.

G20 vjeruje da prava intelektualnog vlasništva mogu služiti ljudima ne samo u financijskom sektoru, već iu domenama zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite.

“India Stack primjer je ovog pristupa, kombinirajući digitalni ID, interoperabilna plaćanja, digitalnu knjigu vjerodajnica i agregaciju računa.” U samo šest godina postigla je izvanrednu stopu financijske uključenosti od 80 posto – što je podvig za koji bi bilo potrebno gotovo pet desetljeća bez pristupa DPI-ju,” rekla je nizozemska kraljica Máxima, koja je napisala predgovor izvješću.

Kraljica je posebna predstavnica glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za uključivo financiranje razvoja (UNSGSA) i bila je jedan od govornika na godišnjem sastanku Svjetske banke i MMF-a u Washingtonu prošle godine.

“Ako su ispravno dizajnirani, CBDC-ovi bi mogli obećati podršku digitalnom financijskom sustavu koji radi za sve. Ali to je važno ‘ako'”, rekla je kraljica Maxima, dodajući: “Ako su osmišljeni i implementirani imajući na umu uključivanje, CBDC-ovi bi mogli ponuditi mnoge mogućnosti za proširenje pristupa onima koji nemaju bankovne usluge i služiti ranjivima i siromašnima.”

Međutim, njezine izjave u prilog planu našle su se na udaru kritika nekih u raspravi o digitalizaciji u Nizozemskoj zbog kršenja norme u vezi s ulogom nizozemske monarhije u politici.

“Makima otvoreno zagovara novac koji se može programirati; moć u središnjim bankama, bez parlamentarne odgovornosti”, rekao je nizozemski financijski novinar Arno Wellens putem X-a, nazivajući kraljicu “neizabranom dužnosnicom koja je izvan politike prema [nizozemskom] ustavnom zakonu” i rekao da su njezine izjave “ozbiljan napad na demokraciju”. “

Pažnja:
Epoha se svakodnevno nalazi na meti sveprisutnih cenzora koji svim sredstvima rade na našem gašenju kao alternativnog medija koji djeluje potpuno neovisno i nije ni pod čijom kontrolom. Ukoliko vam se sviđa naš rad možete nas podržati skromnom donacijom, jer svaki vaš cent presudan je u našem opstanku.  


Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp