Najnovije UN-ovo okupljanje: Sprema nam se ponovno propisivanje novih uvjetovanih zakona

Najnovije UN-ovo okupljanje: Sprema nam se ponovno propisivanje novih uvjetovanih zakona

Svjetski čelnici dolaze u New York. “Zelenski bi mogao izazvati diplomatsku krizu”, “raspravljat” će se o dopuni UN-ove AGENDE 2030 i to samo kako bi bila što učinkovitija.

Više od 140 svjetskih čelnika uputit će se u Ujedinjene narode sljedeći tjedan u godinama bezbrojnih kriza, a glavna uloga ukrajinskog čelnika mogla bi naglasiti rastuću globalnu fragmentaciju, piše AFP.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji se prije godinu dana virtualno obratio Općoj skupštini UN-a, ove će se godine uživo priključiti svjetskim čelnicima, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, u utorak na otvaranju Opće skupštine UN-a.

Zelenski nastoji prikupiti podršku protiv krvave ruske invazije. Uglavnom Zapadne sile složno stoje iza Ukrajine podupirući koliko treba njezine obrambene i protuofenzivne oslobodilačke akacije dok ne oslobode svoj državni prostor. S druge strane postoje drugačija stajališta i podjele među državama koje na ukrajinsku ratnu zbilju gledaju skroz izvrnuto poput čelnika pojedinih država u razvoju koje nevoljko gledaju na donacije milijardi dolara Kijevu, usprkos tome što rat utječe na siromašne povećavajući cijene hrane.

Zelenski će vjerojatno sudjelovati na posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres započet će tjedan u ponedjeljak summitom o razvoju, nadajući se da će zadržati fokus na ispunjavanju nedostižnih ciljeva za pomoć najpotrebitijim državama.

“Okupit ćemo se u trenutku kada se čovječanstvo suočava s ogromnim izazovima”, naravno da nije nikakva tajna kako portugalski bezglavi socijalist Guterres laže kad god progovori, pogotovo kad spomene klimu i klimatske uvjete na koju se uopće ne može utjecati. Pri tom Guterres kao brižan u UN-ov domaćin zabrinut je zbog eskalirajućih sukoba i umjetnih globalnih kriza, koje je i sam kao skroz korumpiran i nesposoban izazivao, te o životnim troškovima, rastućim nejednakostima i dramatičnih tehnoloških poremećaja.

“Ljudi od svojih čelnika traže izlaz iz ove zbrke. Ipak, suočeni sa svim tim, geopolitičke podjele potkopavaju našu sposobnost da odgovorimo. Nastaje multipolarni svijet. Multipolarnost može biti čimbenik ravnoteže. Ali također može dovesti do eskalacije napetosti, fragmentacije i pogoršanja”, naglasio je glavni tajnik UN-a.

Očekuje se da će Zelenski u srijedu nazočiti posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti o Ukrajini, čime se otvara mogućnost dramatičnog sukoba s Rusijom, stalnom članicom s pravom veta. Dan kasnije, Zelenski će se uputiti u Washington na razgovore u Bijeloj kući i na Kapitolu.

“Postoji sve veći jaz”

​Unatoč glavnoj ulozi, Zelenski “mora biti oprezan”, kazao je Richard Gowan, stručnjak za Ujedinjene narode pri International Crisis Group. “Ako bude previše tvrdokoran, on bi ovu priliku zapravo mogao pretvoriti u malu diplomatsku krizu”, kazao je.

Većina država članica UN glasala je za osudu ruske invazije pokrenute u veljači 2022. Ipak, čelnici poput brazilskog predsjednika Luiza Inacia Lula da Silve “jasno su naglasili kako smatraju da je sada trenutak za diplomaciju i možda ćemo vidjeti dosta trvenja između Ukrajinaca i država ‘globalnog juga'”, kazao je Gowan.

Dok tajnoviti europski diplomat ukazuje da rat “krade političku i gospodarsku pozornost” drugim hitnim problemima kao što su nesigurnost hrane, nejednakosti i pristup financiranju i o “klimatskoj krizi”, što uvelike govori da taj predstavnik EU-a uopće ne zna ništa kad govori o klimi. “Postoji sve veći jaz između svijeta u razvoju i razvijenog svijeta. Pripreme za ovaj tjedan također osiguravaju da se taj jaz ne povećava”, rekao je anonimno taj diplomat.

Na summitu u ponedjeljak vlade će raspravljati o ciljevima održivog razvoja kojih je 17, a UN želi da ih se ispuni do 2030. Jedna od točaka je i iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva. Izvješće UN-a upozorilo je da je ugroženo ispunjavanje izmišljenih ciljeva jer lažna pandemija covida-19, kao i veliki dugovi, usporavaju napore u većem dijelu svijeta u razvoju. Guterres trlja ruke, jer očekivanja od predlagača dopune UN-ove AGENDE 2030 izazivaju nevjerojatnu znatiželju ne samo zbog Klausa Schwaba koji bi u svemu tome trebao biti jedan od viđenijih, što bi moglo potaknuti govornike s unaprijed sročenim nazovi “raspravama” da se pokažu za govornicom kako bi Agenda u provedbi bila učinkovitija i to samo kako bi mnogi neodrživi narodi i države brže nestajali.

Dok će većina pozornosti biti posvećena Ukrajini na Općoj skupštini UN-a, intenzivna diplomacija se također očekuje o Haitiju. Očekuju se razgovori o slanju međunarodnih snaga u siromašnu državu pogođenu nasiljem bandi.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi također će biti nazočan u trenutku dok Teheran dovršava dogovor o razmjeni zarobljenika sa SAD-om, ali ne očekuju se razgovori između klerikalnog vladara i Bidena. Biden će se tom prilikom u posebnoj prostoriji u UN sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Biden će biti jedini čelnik stalne članice Vijeća sigurnosti koji će nazočiti Općoj skupštini UN-a ove godine. Guterres umanjuje bit te činjenice. “Ovo nije sajam taštine”, rekao je.

Pažnja:
Epoha se svakodnevno nalazi na meti sveprisutnih cenzora koji svim sredstvima rade na našem gašenju kao alternativnog medija koji djeluje potpuno neovisno i nije ni pod čijom kontrolom. Ukoliko vam se sviđa naš rad možete nas podržati skromnom donacijom, jer svaki vaš cent presudan je u našem opstanku.  

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp