Šef NATO-a poručio da se Zapad mora pripremiti za dugi rat u Ukrajini

Šef NATO-a poručio da se Zapad mora pripremiti za dugi rat u Ukrajini

Jens Stoltenberg je rekao da se sukob u Ukrajini neće završiti dok Rusija „ne položi oružje“

Zapad se mora pripremiti za “dugi rat” u Ukrajini, rekao je u nedjelju glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Unatoč tvrdnji da želi “brzi mir” u Ukrajini, Stoltenberg je inzistirao da i dalje podržava cilj predsjednika Volodimira Zelenskog o vojnoj pobjedi nad Rusijom.

“Većina ratova traje dulje nego što se očekivalo kada započnu”, rekao je Stoltenberg u intervjuu za njemačku medijsku grupu Funke. “Zato se moramo pripremiti za dugi rat u Ukrajini.”

Prema medijskim izvješćima u posljednja dva mjeseca, zapadni dužnosnici i vojni planeri priznali su da je malo vjerojatno da će ukrajinska protuofenziva protiv ruskih snaga uspjeti, ostavljajući prve linije uglavnom nepromijenjenima kako se približava zima.

Prema riječima ruskog predsjednika Vladimira Putina, Ukrajina je izgubila više od 71.000 ljudi od početka protuofenzive u lipnju. Unatoč ovoj oštroj stopi osipanja – s nekim jedinicama koje su izgubile 90% svoje ljudstva, prema ukrajinskim izvorima, Stoltenberg je inzistirao da će NATO nastaviti gurati vojno, a ne diplomatsko rješenje.

Svi želimo brzi mir, rekao je Stoltenberg. “Ali u isto vrijeme moramo priznati: ako predsjednik Zelenski i Ukrajinci prestanu da se bore, njihova zemlja više neće postojati.” Ako predsjednik Putin i Rusija polože oružje, imat ćemo mir.

Nakon što je prošlog travnja odustao od mirovnog sporazuma uz posredovanje Turske, Zelenski je izdao dekret kojim zabranjuje sve pregovore s Rusijom. Nadalje, više je puta obećao povrat bivših ukrajinskih regija Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja, kao i Krima, od kojih je potonji velikom većinom glasao da se pridruži Ruskoj Federaciji 2014.

Stajalište Zelenskog podržava Washington, gdje su dužnosnici više puta inzistirali da samo ukrajinski predsjednik može odlučiti kada će tražiti mir. Istodobno je američki državni tajnik Anthony Blinken osudio Putina zbog navodnog odbijanja “smislene diplomacije”.

Rusija tvrdi da je otvorena za diplomatsko rješenje sukoba, ali da bi svaki mirovni sporazum morao uzeti u obzir “novu teritorijalnu realnost” – da Donjeck, Lugansk, Herson, Zaporožje i Krim nikada neće biti vraćeni Ukrajini. . Osim toga, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da će se pregovori voditi “ne sa Zelenskim, koji je marioneta u rukama Zapada, već izravno sa svojim gospodarima”.

Pažnja:
Epoha se svakodnevno nalazi na meti sveprisutnih cenzora koji svim sredstvima rade na našem gašenju kao alternativnog medija koji djeluje potpuno neovisno i nije ni pod čijom kontrolom. Ukoliko vam se sviđa naš rad možete nas podržati skromnom donacijom, jer svaki vaš cent presudan je u našem opstanku.  

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp