Šefica EU na skupu G20 najavila da nam stižu WEF digitalne osobne iskaznice

Šefica EU na skupu G20 najavila da nam stižu WEF digitalne osobne iskaznice

Kako stvari za sada stoje, građani Europske unije koji odbiju digitalne osobne iskaznice Svjetskog ekonomskog foruma bit će isključeni iz sudjelovanja u društvu, najavila je to po tiho i u rukavicama predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja je govorila na summitu G20 pod nazivom “Jedna budućnost”.

Prema Von der Leyen, naša kolektivna budućnost je digitalna, pa stoga globalni subjekti moraju povući granice i provoditi propise.

Alarmantno je što je von der Leyen pohvalila korake EU-a prema aplikaciji digitalnog identiteta za cijeli blok koju je razvio WEF i koja može pohraniti osobne podatke građana, uključujući financijske podatke i kreditne kartice, vozačku dozvolu, podatke o putovnicama i medicinsku dokumentaciju, uključujući status cijepljenja.

Von der Leyen je zagovarala koncept digitalne javne infrastrukture slične sustavu putovnica za korona virus – sustavu koji je razvio EU kao odgovor na pandemiju Covida. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ga je raširenih ruku prihvatila kao globalni standard za borbu protiv prijetnji zdravlju.

“Mnogi od vas su upoznati s digitalnim certifikatom za COVID-19. EU ga je razvila za sebe. Model je bio toliko funkcionalan i toliko pouzdan da ga je 51 država na 4 kontinenta usvojila besplatno. Danas ga WHO koristi kao globalni standard za olakšavanje mobilnosti u vrijeme zdravstvenih prijetnji,” nastavila je von der Leyen.

Ovakav razvoj događaja izaziva zabrinutost za pojedince i nacije koje visoko cijene slobodu govora i privatnost.

Von der Leyen, kao predsjednica Europske komisije, također se u svom obraćanju dotakla umjetne inteligencije i digitalnog krajolika. Priznala je potencijalne opasnosti dok je također veličala mogućnosti povezane s naprednom tehnologijom umjetne inteligencije i naglasila važnost iskorištavanja nove tehnologije.

“Danas se želim usredotočiti na AI i digitalnu infrastrukturu. Kao što je već opisano, umjetna inteligencija nosi rizike, ali nudi i ogromne mogućnosti. Ključno pitanje je kako iskoristiti tehnologiju koja se brzo mijenja.

“U EU smo 2020. godine predstavili prvi zakon o umjetnoj inteligenciji. Želimo olakšati inovacije dok gradimo povjerenje. Ali trebamo više. Ono što svijet radi sada će oblikovati našu budućnost. Vjerujem da bi Europa — i njezini partneri — trebali razviti novi globalni okvir za rizike umjetne inteligencije”, rekla je Von der Leyen.

Von der Leyen je pohvalila potez Europske unije 2020. da uvede prvi zakonski okvir za AI, korak poduzet s namjerom poticanja inovacija uz povjerenje. Međutim, inzistirala je da to nije dovoljno. Predložila je multinacionalno usvajanje mehanizma suočavanja za upravljanje rizicima AI.

Šefica EU također je naglasila da globalno prihvaćeni standardi moraju biti stvoreni pod djelokrugom Ujedinjenih naroda, slično njihovom Međuvladinom panelu za klimatske promjene. Čovječanstvo bi moglo imati koristi, tvrdila je, ako bi međunarodno tijelo moglo razjasniti rizike i koristi povezane s umjetnom inteligencijom, slično IPCC-u za brigu o klimi.

Pažnja:
Epoha se svakodnevno nalazi na meti sveprisutnih cenzora koji svim sredstvima rade na našem gašenju kao alternativnog medija koji djeluje potpuno neovisno i nije ni pod čijom kontrolom. Ukoliko vam se sviđa naš rad možete nas podržati skromnom donacijom, jer svaki vaš cent presudan je u našem opstanku.  

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp