Svijet umire bez ljubavi

Svijet umire bez ljubavi

Proveo sam sat vremena u banci čekajući oca da prebaci neki novac. Nisam mogao da izdržim, a da ga ne upitam: “Tata, zašto ti ne aktiviramo internet bankarstvo?”
“Zašto bih to uradio?”, upitao me je otac.

“Pa, na taj način ne bi morao provesti sat vremena ovdje zbog običnog transfera novca. Mogao bi čak i kupovati od kuće, preko interneta. Sve bi ti bilo puno lakše.”

Bio sam zaista uzbuđen što ga mogu upoznati sa svijetom internet bankarstva.

Pitao me je: “Ako aktiviram ovo, zar više neću morati izlaziti iz kuće kad podižem novac?”

“Da, da, upravo tako.”, rekao sam.

Rekao sam mu da se čak i hrana može isporučiti na kućni prag, preko službi za dostavu hrane. Njegov odgovor me je ostavio bez riječi.

Rekao je: “Od kad sam danas ušao u ovu banku, sreo sam četvoricu svojih prijatelja i malo sam popričao s radnicima koji me sada jako dobro poznaju. Ovo je društvo koje mi treba.

Volim se spremiti i otići u banku. Imam dovoljno vremena, a to je i fizički dodir s ljudima za kojim žudim. Prije dvije godine sam se razbolio. Vlasnik radnje u kojoj kupujem voće je došao da me vidi i sjeo je pored mog kreveta i plakao. Kada je tvoja majka pala prije nekoliko dana, tijekom svoje jutarnje šetnje, naš lokalni prodavač ju je vidio i odmah sjeo u svoj auto da je doveze kući, jer je znao gdje živimo. Reci mi sada, da li bi imao taj kontakt s ljudima kada bi se sve izvršavalo preko mreže? Zašto bih želio da mi sve bude dostupno tako brzo i zašto bih prisiljavao sebe da komuniciram samo sa svojim računalom? Volim upoznati osobu s kojom surađujem. To stvara veze u odnosima. Da li i tvoj “Amazon” nudi sve to?”

Tehnologija nije život. Provodite vrijeme s ljudima, a ne s uređajima. Svijet umire zbog stvari koje su ljude natjerale da budu pasivni i da se udalje jedni od drugih. Tehnologija se pravi da nas zbližava, a zapravo nas udaljava jedne od drugih. Potrebni smo jedni drugima. Potreban nam je ljudski kontakt. Ništa nikada neće zamijeniti naše susrete uživo.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp