Skulptura „Čovjek jelen“ koja neodoljivo podsjeća na Baphometa, postavljena u Novom Sadu

Skulptura „Čovjek jelen“ koja neodoljivo podsjeća na Baphometa, postavljena u Novom Sadu

Vijest koja je na ovim prostorima prošla pomalo ispod radara, jest da je skulptura “Čovjek jelen”, koja nedodoljvo podsjeća na Baphometa, postavljena i otkrivena u centralnom djelu Limanskog parka u Novom Sadu. Skulptura je službeno postavljena u Travnju ove godine.

Prenosimo vam kompletno izviješće:

„Čovjek jelen“ poklon je Fondacije „Mali princ“ i namjera im je da na neki način ispune želje pokojnog umjetnika koji je rođen u Švicarskoj, ali je prve godine života proveo u Novom Sadu, točnije na Limanu. . . . . . , taj dio ostaje u tom dijelu grada.

„Limanski park je od sada bogatiji za jedno izuzetno umjetničko djelo, koje daje značajan doprinos kulturnom bogatstvu našeg grada i na simboličan način predstavlja mjesto susreta čovjeka i prirode, povezujući urbani dio grada sa prirodom“, rekao je Dalibor Rožić. . . . . . . , članica Gradskog vijeća za kulturu. – Ovo je možda najbolji primjer kako produbljujemo prijateljske odnose, u ovom slučaju između Srbije i Švicarske, a imamo izuzetno dobru suradnju s Fondacijom “Mali princ”, koju ćemo svakako nastaviti, kao i s Veleposlanstvom Republike Švicarske, a sve u cilju stvaranja novih sadržaja i na zadovoljstvo novosadske publike. Ovo je još jedan pokazatelj da je kultura važno polje života, koje povezuje ljude i jača osjećaj pripadnosti našem gradu, zajednici, te u konačnici dodatno oblikuje identitet.

Aleksandra Veđeci Boškov, koja je sa suprugom Antoniom Veđecijem osnovala Fondaciju “Mali princ”, potvrdila je svoju ideju da se postavljanjem skulpture “Čovjek jelen” Nikola Zarić simbolično vrati na Liman.

– “Čovjek jelen” samo je jedno od brojnih reprezentativnih djela Nikole Zarića koji je svoj kratki život posvetio čovjeku i prirodi, te odnosu ta dva svijeta, a znao je to poetično, hrabro i maštovito spojiti i ispričati. iskustvo.  – rekla je Aleksandra Veđeca Boškov. – U ranom djetinjstvu živio je u Novom Sadu, a sudbina ga je odvela u Švicarsku, ali je ostao dio svog rodnog grada. Švicarska je zemlja multikulturalnosti, spona mnogih naroda, koja nas u mnogočemu podsjeća na naše okruženje i toleranciju, kao temeljnu civilizacijsku vrijednost koja se ne gubi. Zato ovaj “Čovjek jelen” ima simbolično značenje ovdje u parku, gradu našeg djetinjstva, i poklanjam ga šetačima, djeci, umornim,

Limanski park bogatiji je za izuzetno umjetničko djelo koje daje značajan doprinos kulturnom bogatstvu našeg grada i simbolički predstavlja mesto susreta čovjeka i prirode, povezujući urbani dio grada sa prirodom (Dalibor Rožić).

Otvaranju su prisustvovali roditelji Nikole Zarića i švicarski veleposlanik Ursh Schmid, a postavljanje skulpture u središnjem dijelu Limanskog parka inicirali su osnivači Fondacije “Mali princ” i predstavnici “Bel Arta”. Galerija Akademije umjetnosti u Novom Sadu, Galerija Matice srpske i Centar za likovnu i primenjenu umjetnost „Tera“.

Što vi mislite o svemu ovome i dali je došlo vrijeme kada se sotonizam ovako otvoreno građanima prezentira kao svojevrsna umjetnost?

Pažnja:
Epoha se svakodnevno nalazi na meti sveprisutnih cenzora koji svim sredstvima rade na našem gašenju kao alternativnog medija koji djeluje potpuno neovisno i nije ni pod čijom kontrolom. Ukoliko vam se sviđa naš rad možete nas podržati skromnom donacijom, jer svaki vaš cent presudan je u našem opstanku.  


Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp