Papa u jeku migrantske krize u EU poručio da ne postoji izvanredna situacija s migrantima

Papa u jeku migrantske krize u EU poručio da ne postoji izvanredna situacija s migrantima

Govoreći u francuskom lučkom gradu Marseilleu, papa je kritizirao europske zemlje koje su pokušale zatvoriti vrata migrantima i pozvao ih da umjesto toga odgovore milosrđem.

Papa Franjo pozvao je europske čelnike da otvore svoje luke za ljude koji bježe od nevolja i siromaštva, inzistirajući na tome da se kontinent ne suočava s “izvanrednom situacijom” migracije, već s dugoročnom stvarnošću s kojom se vlade moraju nositi humano.

Govoreći u francuskom lučkom gradu Marseilleu, papa je kritizirao europske zemlje koje su pokušale zatvoriti vrata migrantima i pozvao ih da umjesto toga odgovore milosrđem.

Papin posjet južnoj Francuskoj uslijedio je u trenutku kada je talijanska krajnje desničarska vlada odgovorila na novi val dolazaka migranata prijetnjom da će organizirati pomorsku blokadu Tunisa.

Oko 7000 migranata nasukano je na obalu malog talijanskog otoka Lampedusa u jednom danu prošlog tjedna, više od stalnog stanovništva.

Francuska vlada pojačala je patrole na svojoj južnoj granici kako bi spriječila migrante u Italiji da pređu.

U međuvremenu u Ujedinjenom Kraljevstvu, premijer Rishi Sunak je zaustavljanje prelaska malih brodova iz Francuske učinio jednim od svojih pet ključnih prioriteta za svoju vladu, ali njegovi planovi za suzbijanje ilegalne imigracije – uključujući teglenicu Bibby Stockholm u Dorsetu i plan za slanje migranata u Ruandu – zaglibljenu u problemima i kašnjenjima.

Franjo je rekao da razgovor o “izvanrednom stanju” u vezi s migracijama samo raspiruje “alarmantnu propagandu” i raspiruje strahove ljudi.

“Oni koji riskiraju svoje živote na moru ne napadaju, oni traže dobrodošlicu, život”, rekao je.

“Što se tiče izvanrednog stanja, fenomen migracija nije toliko kratkotrajna izvanredna situacija, uvijek dobra za potpirivanje alarmističke propagande, već realnost našeg vremena, proces koji uključuje tri kontinenta oko Sredozemlja i kojim se mora mudro upravljati .” predviđanje, uključujući europski odgovor sposoban nositi se s objektivnim poteškoćama”. rekao je Papa

Franjo je položaj migranata učinio ključnom politikom svog desetogodišnjeg pontifikata, otputovavši na Lampedusu na svom prvom putovanju kao papa kako bi odao počast migrantima koji su se utopili.

Od tada je slavio misu na američko-meksičkoj granici, susreo se s Rohingya izbjeglicama iz Mjanmara i doveo kući 12 sirijskih muslimana svojim zrakoplovom nakon posjeta izbjegličkom kampu na Lezbosu u Grčkoj.

Dragi prijatelji Epohe,

Ukoliko vam se sviđa naš rad i ukoliko ste u mogućnosti, bili bismo vam zahvalni da nas podržite skromnom donacijom, jer kao potpuno neovisni medij iza kojega ne stoje nikakve organizacije, stranke, udruge, kao niti velike korporacije kao sponzori, naš opstanak ovisi upravo o vama, našim vjernim čitateljima. Hvala vam od srca!

Vaša Epoha


Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp