Australija stvara radnu skupinu za implementaciju univerzalnog sustava digitalne osobne iskaznice

Australija stvara radnu skupinu za implementaciju univerzalnog sustava digitalne osobne iskaznice

Australska vlada predstavila je hrabre planove za implementaciju univerzalnog sustava digitalne identifikacije za svoje građane, postavljajući kontroverzna pitanja o privatnosti, nadzoru i slobodi govora.

Ministrica financija i javnih službi Cathy Gallagher objavila je ovaj mjesec, ocrtavajući nacrt za platformu koja objedinjuje identifikacijske dokumente pojedinca. Ovaj projekt nastoji iskoristiti AI i biometrijsku provjeru za poboljšanje interakcije građana s vladom i organizacijama trećih strana na prikladan i učinkovit način.

Predloženi digitalni ID sustav želi se nadograđivati ​​na postojeći digitalni ID, MyGovID, koji trenutno koristi više od 10,5 milijuna Australaca.

Ova postojeća platforma komunicira sa 130 usluga u 40 različitih vladinih agencija, ali njezina je funkcija ograničena na pristup državnim uslugama.

Novi zakon mogao bi omogućiti sustav biometrijske provjere identiteta koji funkcionira na nacionalnoj razini.

Međutim, centralizacija osjetljivih podataka, unatoč potencijalnim koristima za vlade, dvosjekli je mač. Kritičari sugeriraju da se ipak može dogoditi curenje podataka i predstavljati značajnu prijetnju privatnosti građana.

Jedna od ključnih značajki ovog plana je njegova dobrovoljnost. Pojedinci će imati autonomiju odlučiti hoće li sudjelovati ili ne, dok će biti sigurni da će nedigitalni kanali ostati dostupni kao alternativa. Barem za sada.

Gallagher je također predložio radnu skupinu za umjetnu inteligenciju, jer australska vlada spaja tehnologiju sa svojim javnim uslugama na “siguran i odgovoran način”. Radna skupina će se baviti prednostima i potencijalnim rizicima korištenja umjetne inteligencije u javnoj službi.

Zakon o biometrijskoj provjeri osobnih iskaznica podupire šire pitanje koliko se građani odriču kontrole nad svojim osobnim podacima da bi pristupili javnim uslugama i kako se sustav može koristiti za uvođenje društva digitalnih kontrolnih točaka.

Iako koncept označava veliki napredak u digitalnom prostoru, izaziva zabrinutost oko cenzure i slobode govora. Centralizirani sustavi otvaraju mogućnost potencijalne zlouporabe ili manipulacije, dovodeći u pitanje mogućnost građana da slobodno izražavaju svoje mišljenje i ostvaruju svoja prava.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp