Znanstvenici počinju raditi na cjepivu za novu smrtonosnu pandemiju

Znanstvenici počinju raditi na cjepivu za novu smrtonosnu pandemiju

Britanski znanstvenici sada upozoravaju da je bolest “zarazna kao ospice sa stopom smrtnosti od ebole” na putu i da bi mogla biti 20 puta smrtonosnija od Covida.

No, uvjeravaju nas i da su pripreme nadohvat ruke.

Navodno bi novu pandemiju mogao uzrokovati nepoznati virus, nazvan “bolest X” za koju se već razvijaju cjepiva.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže kako je “vjerojatnije nego ne” da će se pojaviti nova bolest.

MSN izvještava: Rad na cjepivu provodi tim od više od 200 znanstvenika u vladinom laboratorijskom kompleksu visoke sigurnosti Porton Down u Wiltshireu, koji je UKHSA (UKHSA) kampus za obrambenu znanost i tehnologiju.

Kate Bingham, bivša predsjednica britanske radne skupine za cjepiva, rekla je: “U određenom smislu, imali smo sreće s Covidom-19, unatoč činjenici da je prouzročio 20 milijuna ili više smrti diljem svijeta.

“Zaključak je da se velika većina ljudi zaraženih virusom uspjela oporaviti”, rekla je za Mail Online.

Bingham je dodao: “Zamislite da je bolest X zarazna kao ospice sa stopom smrtnosti od ebole [67 posto]. Negdje u svijetu se to replicira i prije ili kasnije će nekome pozliti”.

“Moramo odmah poduzeti prve korake u suočavanju sa sljedećom pandemijom – a to uključuje stavljanje novca na stol.”

Što je bolest X?

Znanstvenici su oprezni zbog opasnosti da se virus pretvori u još jednu pandemiju.

Sastavili su popis prijetnji životinjskih virusa koji mogu zaraziti ljude i koji bi se u budućnosti mogli brzo proširiti svijetom. No, ne zna se koja će se od njih probiti i započeti sljedeću pandemiju – zato se i zove “bolest X”.

Profesorica Dame Jenny Harries, voditeljica Agencije za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA), rekla je za Sky News: “Ono što pokušavamo učiniti jest pripremiti se tako da, ako imamo novu bolest X, novi patogen, učinimo što je više moguće tog posla unaprijed“.

“Nadam se da možemo spriječiti [pandemiju]. Ali ako ne možemo i moramo reagirati, onda smo već počeli razvijati cjepiva i terapije da to riješimo”.

Širom svijeta zemlje su obećale ukupno 1,5 milijardi dolara za pomoć znanstvenicima u pripremi za bolest X. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva obećala je 160 milijuna funti, zajedno s obećanjima Japana, Njemačke, Australije, Sjedinjenih Država i Norveške kao i Zaklade Gates. i Wellcome Trust-.

Hoće li biti još jedne pandemije?

Godine 2021. vodeći znanstvenik predvidio je da bi još jedan uzrok pandemije mogao biti iza ugla i da je pitanje kada će se dogoditi, a ne hoće li.

Mark Woolhouse, profesor epidemiologije zaraznih bolesti na Sveučilištu u Edinburghu, rekao je da iako je pandemija gripe na vrhu popisa zabrinjavajućih, postoji čitav niz drugih virusa kojih treba biti svjestan.

Profesor Woolhouse rekao je da su 2017. on i neki njegovi kolege natjerali Svjetsku zdravstvenu organizaciju da doda nešto što se zove Bolest X na popis prioritetnih bolesti.

Objasnio je: “Mislili smo da bi sljedeća pandemija u nastajanju mogla biti virus za koji još uopće ne znamo – iskreno, mislili smo da je to najvjerojatniji scenarij.”

Govoreći neimenovaniisno, rekao je: “Možete upotrijebiti izraz ‘pitanje je kada, a ne ako’.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp