Kompletan uvid u “digitalnu transformaciju” Rusije

Kompletan uvid u “digitalnu transformaciju” Rusije

Sve ide po planu

Stvari u Rusiji postaju vrlo digitalne. Kako bih vam olakšao čitanje, odlučio sam sažeti važne vijesti o “digitalnoj transformaciji” Rusije u jednom članku. 

Putin potpisao dekret o uvođenju “digitalne” domaće putovnice

Prošlog ponedjeljka ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je plan koji će Rusima omogućiti korištenje digitalne osobne iskaznice umjesto papirnate. „Digitalna [domaća] putovnica” (Rusija ima sustav domaćih putovnica) pohranjena je u mobilnoj aplikaciji državnih službi (Gosuslugi).

Putinov dekret daje vladi tri mjeseca da sastavi popis situacija u kojima je digitalna osobna iskaznica važeći oblik identifikacije.

Rusko ministarstvo digitalnog razvoja objavljuje Putinov dekret o uvođenju digitalne putovnice (Izvor: Telegram )

Dužnosnici su naglasili da je digitalna putovnica potpuno dobrovoljna i da nitko neće biti kažnjen za korištenje papirnate osobne iskaznice.

Sustav datira iz 2021. godine kada je Ministarstvo digitalnog razvoja predložilo izradu novog oblika osobne iskaznice – fizičke kartice s čipom koja bi zamijenila papirnatu putovnicu. No, od plana se odustalo jer je izrada osobnih iskaznica bila preskupa. Prošle je godine Putin zadužio ministarstvo da izradi nacrt uredbe o uvođenju digitalne osobne iskaznice.

Katjuscha.org je komentirao lansiranje ovog novog ID sustava temeljenog na QR kodu:

Sada se pokazalo da drugi dio ovog projekta, u kojem pametni telefon s aplikacijom i QR kodom postaje elektronička osobna iskaznica, ide točno po planu. Očito je probni rad provjere QR kodova tijekom kaosa izazvanog Covidom dobro funkcionirao: sada se sustav može trajno uvesti. […] Nije slučajnost da savezni zakon proširuje korištenje i prikupljanje biometrijskih podataka, koji je unatoč velikim prosvjedima građana i društvenih aktivista donesen krajem 2022., sadržavao je klauzulu koja izjednačava biometrijsku identifikaciju s predočenjem putovnice. Sada vidimo da će protivnici digitalizacije nastaviti odbijati plastične kartice i poticati građane na to. Logika digitalnih sektaša je jasna. Možete jednostavno skenirati svoje lice prije svakog plaćanja, ono postaje kartica i ključ za identifikaciju osobe u “svijetloj” biometrijskoj budućnosti. Konačno, podnošenje zahtjeva za izdavanje putovnice uvelike više neće biti potrebno kada se biometrijski podaci predaju u jedinstveni biometrijski sustav.

Iako zagovornici ističu da je digitalna putovnica praktičnija od dosadne papirnate putovnice, sve je više Rusa koji su skeptični prema uvođenju elektroničkih osobnih dokumenata.


izvor 

Moramo pričekati još tri mjeseca da znamo kako će se ta digitalna iskaznica koristiti i u kojim će situacijama vrijediti. 

Biometrijska plaćanja: dostupna od prosinca

Velike biometrijske novosti, srdačan pozdrav iz Vedomosti:

Biometrijsko plaćanje vožnje u podzemnoj željeznici glavnog grada, kao i roba i usluga u online i offline trgovinama, od 1. prosinca bit će dostupno velikom broju građana. Rusi mogu koristiti ovaj način plaćanja ako su im otisci lica i glasa snimljeni u Jedinstvenom biometrijskom sustavu (UBS). Vlasti su odobrile plan na sastanku sa zamjenikom premijera Dmitrijem Grigorenkom, rekao je njegov predstavnik za Vedomosti.

Sastanku su nazočili direktor Odjela za razvoj tehnologija digitalne identifikacije Ministarstva digitalnog razvoja Dmitry Dubynin, voditelj Federalne porezne službe Daniil Egorov, prva zamjenica predsjednika Središnje banke Olga Skorobogatova, direktor Središnje banke Vladislav Povolotsky, zamjenik predsjednika Upravnog odbora Sberbank Stanislav Kuznetsov, kao i predstavnici NSPK, Ministarstva prometa i FSB-a.

Da ukratko rezimiramo:

  • Biometrijska opcija plaćanja za moskovski metro, kao i za drugu robu i usluge (online i u trgovinama), bit će dostupna “širokom krugu građana” od 1. prosinca.
  • Morate imati svoje biometrijske podatke pohranjene u Unified Biometric System (UBS) kako biste se kvalificirali za ovaj uzbudljivi novi sustav plaćanja. UBS-om kojim upravlja javna tvrtka, a vlada nema većinski udio u ovoj profitnoj tvrtki – što je čudno.
  • O svemu tome odlučeno je na sastanku na kojem je sudjelovao i čelni čovjek Sberbanka.

Kako to već biva, Sber predvodi križarski pohod za sustave bezgotovinskog plaćanja u Rusiji. Herman Gref je bio vrijedan dječak :

Izvor: gorvesti.ru

Plaćanje licem “može znatno uštedjeti vrijeme i pojednostaviti proces kupnje”, rekao je lokalnim medijima šef filijale Sberbanka u Volgogradu. Prvi biometrijski terminali za plaćanje već su postavljeni u dva trgovačka centra u Volgogradu, a do kraja ove godine Sber planira razveseliti regiju s 3000 sličnih uređaja.

Nažalost, već postoje planovi za instaliranje biometrijskih sustava plaćanja u svim velikim ruskim lancima supermarketa. Rusija je na rubu izlaska iz “nišne faze” biometrijskih metoda plaćanja, kao što je Expert.ru objasnio u članku od 18. rujna :

Već i golim okom jasno je da biometrija više nije samo niša. Rusi sve češće počinju koristiti relevantne tehnologije. Na primjer, sada možete plaćati biometrijski na blagajnama u trgovinama i u podzemnoj željeznici.

Veliki trgovci na malo – VkusVill, Magnit, Lenta, Perekrestok, Pyaterochka – već su pokrenuli pilot projekte za plaćanje biometrijskim značajkama na blagajnama 2021. godine. U ljeto 2023. Sberbank je odlučio uvesti biometriju u trgovine kao dio još agresivnije strategije. Banka ove jeseni planira instalirati nekoliko tisuća novih terminala u podružnicama u svim regijama koji mogu čitati biometrijske podatke klijenata.

VisionLabs [bivši suvlasnik Sbera] rekao je za Expert da je pomogao X5 Grupi da proširi svoju “Smile Payment Service” na 15.000 samoposlužnih blagajni u 4.100 trgovina trgovačkih lanaca Pyaterochka i Perekrestok.

“U pilot fazi uvođenja smanjeno je vrijeme plaćanja kupnje za dva do dva i pol puta te je povećan NPS (indeks lojalnosti kupaca) uvođenjem povoljnijeg načina plaćanja. Dnevno se u trgovinama pomoću biometrije obavi oko tisuću kupnji. Usluga je sada dostupna u svim regijama u kojima X5 Grupa posluje”, rekao je Alexander Parkin, voditelj istraživačkih projekata u VisionLabsu.

VisionLabs trenutno provodi sličan eksperiment u moskovskoj podzemnoj željeznici. Tvrtka je predstavila sustav FacePay koji vam omogućuje da svoje vožnje plaćate svojim licem. Novac će se automatski teretiti s vašeg računa Troika, koji je povezan s vašim osobnim računom u aplikaciji Moskovski metro.

Također možete osobno platiti vožnje MCC-om, Aeroexpressom i Moskovskim riječnim prijevozom.

Tiskovna služba moskovskog metroa rekla je za Expert da je od pokretanja usluge biometrijskog plaćanja 15. listopada 2022. na ovaj način izdano više od 74 milijuna karata. Plaćanje prepoznavanjem lica sada radi na svim stanicama metroa i u MCC-u. Na uslugu je priključeno više od 320 tisuća korisnika koji svaki dan radnim danom kupe oko 137 tisuća ulaznica.

Plaćanje biometrijskim značajkama već je danas prilično popularno u Rusiji. A interes za nju, osobito među osobama mlađima od 35 godina, i dalje raste.

Dakle, ne piše se dobro.

Digitalna rublja: testiranje u tijeku, “bojanje” još uvijek na stolu

Digitalna rublja – centralizirani, programabilni i sljedivi token središnje banke koji favoriziraju neki “alternativni” mediji – uspješno je korišten za plaćanje frizure u Jekaterinburgu:

Tiskovna služba Sinara banke izvještava da je prvi put u Jekaterinburgu građanin upotrijebio digitalnu rublju za plaćanje usluga kozmetičkog salona. Prema njezinim riječima, koristeći mobilnu aplikaciju banke, klijent je prebacio novac na račun poduzetnika u digitalnim rubljama u Delobank (dio Sinara banke). […]

Prave transakcije digitalnim rubljama za fizičke i pravne osobe započele su u Rusiji 15. kolovoza. Masovno usvajanje digitalne rublje planirano je za 2025. Prvih 13 banaka koje su testirale uvođenje digitalne rublje su Alfa Bank, VTB, Promsvyazbank (PSB), Sinara Bank i Ak Bars. Pilot testovi se odvijaju u 11 ruskih gradova, a nekoliko stotina ljudi otvorilo je digitalne novčanike.

U međuvremenu, Banka Rusije već je prekršila svoje obećanje da nikada, nikada, nikada (!) neće nametnuti ograničenja za što Rusi mogu koristiti svoje digitalne rublje. Ideja o “bojanju” digitalnih rublja bila je štetan mit u travnju, ali sada je to nešto što će se istražiti kasnije u implementaciji CBDC-a :


Lokalni mediji podsjetili su stanovnike Moskovske regije da je gotovina strogo zabranjena u autobusima:

Izvor: innoginsk.ru

Inače, Noginsk je udaljen 15-ak minuta od Edwardovog sjedišta…

Ovaj je blog već pisao o netoleranciji gotovine u javnom prijevozu u Rusiji. Sjećate li se kada je nezavisni novinar Thomas Röper tvrdio da u Rusiji nema zabrana gotovine i da je sama pomisao da bi takva zabrana uopće mogla postojati smiješna? To je bilo smiješno.

Transformacija napreduje.

Za kraj poslušajte Zbor samostana Danilov – Molitva pokajanja za Rusiju (Čajkovski)

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp