Slovenija priznaje “zlouporabu kaznenog zakona” i vraća sve kazne izdane za Coronu

Slovenija priznaje “zlouporabu kaznenog zakona” i vraća sve kazne izdane za Coronu

I dok se u drugim europskim zemljama korona obrađuje, u Hrvatskoj kao da oživljava tzv. pandemija – ponovno se diže panika. Očito nema interesa za izvlačenje lekcija iz koronske prošlosti. Slovenija, primjerice, dokazuje da postoji i drugi način – tamo se sada vraćaju sve koronske kazne. Slovenska vlada želi vratiti povjerenje građana u pravnu državu.

U Sloveniji će se građanima sada vraćati sve kazne izrečene zbog kršenja koronskih mjera. Između ožujka 2020. i svibnja 2022. pokrenuto je oko 62.000 takvih postupaka i izrečene su kazne u ukupnom iznosu većem od 5,7 milijuna eura. Parlament u Ljubljani prošli je tjedan donio zakon prema kojem će se vratiti već plaćene novčane kazne uključujući i troškove postupka, biti će  prekinuti postupci koji su u tijeku i automatski se izbrisati odgovarajući upisi u kaznenu evidenciju. To je već odlučeno u svibnju.

Prema riječima ministrice pravosuđa Dominike Švarc Pipan, država želi preuzeti moralnu odgovornost i iskupiti se za nepravdu učinjenu građanima “zlouporabom kaznenog prava te protuustavnim i pretjeranim zadiranjem u ljudska prava”. “Neka nam to svima bude pouka da se ovako nešto više nikada ne ponovi”, rekla je socijaldemokratska političarka.

Prethodna desna nacionalna vlada uvela je te mjere, ali ih je Ustavni sud kasnije proglasio neustavnima. Uglavnom se radilo o zabrani okupljanja, ograničenju kretanja i policijskom satu. Hrvatski Ustavni sud nije klasificirao mjere kao temeljno neustavne, tako da neće biti vraćanja kazni njemačkim građanima.

Političari u Hrvatskoj generalno ne prihvaćaju dobro suočavanje s koronom. Umjesto toga, Corona bi ove jeseni ponovno mogla postati problem, a strahovi od nove varijante Omicrona se podgrijavaju. Već se opet priča o testovima i maskama i planira se nova kampanja cijepljenja, ali o nuspojavama cijepljenja naravno ništa ne čujemo. Hrvatski građani mogu samo sanjati da će slijediti primjer Slovenije. 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp