UN poziva Vlade i internetske platforme da što prije krenu s cenzurom “dezinformacija”

UN poziva Vlade i internetske platforme da što prije krenu s cenzurom “dezinformacija”

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres obratio se prošlog tjedna na sastanku na visokoj razini u New Yorku kako bi iznio ideje za pripremu za “sljedeću pandemiju”.

U svojim primjedbama – iako je imao razuma da se prvo pozabavi pitanjima koja se odnose na stvarne bolesti – Guterres je također jasno pozvao vlade i internetske platforme da provedu smjernice osmišljene za cenzuriranje sadržaja označenog kao “dezinformacije i “mržnja”.

Želio bi da se zemlje diljem svijeta obvežu na provedbu onoga što UN naziva svojim sporazumom o pandemiji do svibnja 2024., kada se treba sastati Svjetska zdravstvena skupština (upravljački forum Svjetske zdravstvene organizacije, WHO).

Guterres je pozvao vlade da dodijele više novca poreznih obveznika WHO-u – kako bi ti doprinosi mogli pokriti polovicu proračuna agencije, kao i podržati “predloženi krug ulaganja”.

Šef UN-a potom je iznio planove organizacije “za sljedeću pandemiju” i podijelio ih u tri područja od ključne važnosti.

Održivi razvoj je bio na prvom mjestu, dezinformacije na drugom, a ono što on naziva “odgovorom na složene globalne šokove” – ​​što se zapravo pokazalo kao najštetniji aspekt godina Covida – spomenuto je tek na kraju.

Što se tiče “dezinformacija”, Guterres se požalio da su ljudi zbog toga skeptični prema cjepivima (za koja tvrdi da su, pomalo nesvjesno, razvijena “u rekordnom vremenu” – što je pozitivno).

U skladu sa standardnim alarmantnim i dramatičnim jezikom koji se čuje od mnogih vlada te službenih i neslužbenih globalnih i globalističkih skupina, Guterres upozorava da su “neistine i otvorene laži” putovale svijetom brže od samog koronavirusa.

Izraz “mržnja” pojavljuje se naizgled niotkuda u ovom dijelu obraćanja glavnog tajnika, dok on predlaže da zemlje prihvate “Okvir UN-a za međunarodni odgovor na dezinformacije i mržnju”.

Preporuke iz okvira mogu se pronaći u izvješću o politici organizacije “o integritetu informacija na digitalnim platformama”.

Svrha ovog izvješća je “izgraditi” budući UN-ov Kodeks ponašanja za integritet informacija na digitalnim platformama – a Guterres primjećuje, pomalo čudno, da se UN “nada” da će ga vlade i platforme dobrovoljno implementirati.

Ali on ne ulazi u ono što bi moglo biti alternativa dobrovoljnoj provedbi.

“Razvijamo Kodeks prije Future Summita sljedeće godine i pozivam sve zemlje da se uključe u ovaj važan napor”, bilo je sve što je Guterres dodao na tu temu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp