Liječnici upozoravaju kupce na potencijalnu “skrivenu štetu” u obrocima koje kupuju dok se broj bioinžinjerskih namirnica i tvari na tržištu povećava.
Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA) definira bioinženjersku hranu kao potrošački proizvod koji “sadrži detektabilni genetski materijal koji je modificiran određenim laboratorijskim tehnikama koji se ne može stvoriti konvencionalnim uzgojem ili naći u prirodi”.
Proizvođači sada moraju označavati prehrambene artikle s izrazima “bioinženjering” ili “izvedeno iz bioinženjeringa” kako bi kupci znali što kupuju, zahvaljujući novom zahtjevu za otkrivanje bioinženjeringa koji je USDA uveo 1. siječnja 2022.
Javno obrazovanje je fantastično mjesto za početak. dr.sc. Syed Haider prilično je zabrinut činjenicom da ova bioinženjering hrana nije u potpunosti provjerena.
“Skrivena šteta”
“Mogući učinci na ljudsko tijelo kada se konzumira bioinženjering hrana nisu poznati,” rekao je dr. Hyder, dodajući, “Sama hrana može biti toksična. Može izazvati alergijske reakcije ili povećati otpornost na antibiotike. Također bi moglo potaknuti imunosupresiju ili rak, a postoje dokazi da se sve te stvari događaju.”
“Način na koji funkcionira tehnologija prehrambenog bioinženjeringa,” pojednostavio je dr. Hyder, “jest da uzmete gen iz drugog organizma i umetnete ga, nekako nasumično, u genetski kod hrane koju želite napraviti.”
“Problem je”, rekao je, “što zapravo ne razumijemo način na koji funkcionira genetski kod bilo čega, a mogli bismo promijeniti način na koji hrana raste. To bi moglo stvoriti nove toksine u hrani, moglo bi povećati toksine koji su već prisutni u hrani, a moglo bi čak povećati i količinu vanjskih toksina koje hrana apsorbira.”
“Mi smo u povojima ove tehnologije”, savjetovao je. “Borimo se protiv stvari koje ne razumijemo u potpunosti, što mislim da je stvarno zastrašujuće, pogotovo kada ne provjerite koji su krajnji učinci. Ovo je progresija onoga što se događalo desetljećima sa zelenom revolucijom.”
Trenutačni trend modificiranja izvora hrane dok se oni potrošačima promoviraju kao sigurne i zdrave zamjene za organsku hranu koju zamjenjuju uznemiruje dr. Hydera.
“Postoji priča da smo svi na žlicu da je to potrebno, da bismo gladovali bez te zelene revolucije i genetski modificirane hrane. Ali to nije istina”, ustrajao je. “Stavljamo tehnologiju u stvari kojima uopće nije potrebna, i vidjet ćemo mnogo nuspojava i skrivenih šteta.”
Američko društvo za borbu protiv raka priznalo je da konzumacija genetski modificirane hrane “može stvoriti tvari koje mogu izazvati reakcije” kod alergičara ili “rezultirati visokim razinama spojeva koji mogu uzrokovati druge zdravstvene učinke”.
“Međutim”, dodaje se, “trenutačno nema dokaza da je hrana koja je trenutačno na tržištu, a sadrži genetski modificirane sastojke ili tvari sadržane u njima, štetna za ljudsko zdravlje, ili da povećava ili smanjuje rizik od raka.”
Slično, pojedinci su uvjereni da su cijepljenja mRNA “sigurna” unatoč priznanju Nacionalne medicinske knjižnice da postoje “brojne multisistemske nuspojave koje su prijavili primatelji cjepiva”, uključujući “anafilaksiju, pojačanje ovisno o antitijelima i smrt”.
Američka liječnička udruga, Nacionalna akademija znanosti, Američka udruga za napredak znanosti, Svjetska zdravstvena organizacija i drugi sada savjetuju potrošače da su hrana ili sastojci dobiveni bioinženjeringom “sigurni”. Ali dokazi pokazuju da nisu sigurni.
Dr. Haider je spomenuo studiju u kojoj su štakori hranjeni genetski modificiranim krumpirom iz časopisa The Lancet 16. listopada 1999. godine. “Došlo je do štetnih promjena u razvoju njihovih organa, metabolizma i imunološke funkcije”, prisjetio se.
Napadnuti su, požalio se, a “svatko tko ovako nešto objavi bit će napadnut”.
“Baš kao i velika farmacija, postoje pitanja koja se ne mogu postaviti i istraživanja koja se ne mogu provesti jer sva sredstva za istraživanja u tim područjima dolaze od velikih kompanija i vlade, a vlada je u krevetu s tvrtkom, ” objasnio je. rekavši: “Postoje rotirajuća vrata između vlade i ovih tvrtki.”
Osim toga, zabrinut je zbog “konstantnog rizika” dok tvrtke “nastavljaju modificirati hranu na nove načine”. Jedna ilustracija je metoda korištena za cijepljenje stoke s mRNA.
“Zagovornici svega ovoga reći će da je potrebno. Ali to je iskrivljena verzija stvarnosti koju iznose ljudi koji imaju koristi i neće dopustiti da bilo tko s drugačijim stajalištem objavi bilo što,” rekao je dr. Haider. “Ako se čak i protivite nužnosti toga, nazivate se anti-znanošću.”
Prema dr. Hyderu, zeleni pokret je kriv za potražnju bioinženjerske hrane.
“Možda njihov pravi plan konačno izlazi na vidjelo, a to je depopulacija”, nagovijestio je. “Tvrdim da je sve što su do sada učinili tvrdeći da poboljšavaju produktivnost i prinos zapravo dio razloga zašto smo sve bolesniji i umiremo ranije.”
“Hrana bi nas trebala održavati zdravima”, rekao je. “Ali hrana koju jedemo zadnjih 50 godina zapravo uzrokuje pretilost, rak, imunosupresiju, alergijske reakcije, autoimunost i toksičnost u svim našim organima.”
“Pročitajte etiketu”
Dana 19. travnja, zastupnica Holly Jones (R-Missouri) podnijela je HB 1169, mjeru na dvije stranice. Ova mjera zahtijeva “uočljivo označavanje s riječima ‘proizvod za gensku terapiju'” proizvođača, distributera i prodavača predmeta “koji imaju sposobnost zaraziti pojedinca bolešću ili izložiti pojedinca genetski modificiranom materijalu”.
“Riječ je o bioinženjerskoj hrani i mesu uzgojenom u laboratoriju”, dodala je gospođa Jones, napomenuvši da “čak žele ići toliko daleko da počnu jesti insekte”.
Mogli biste već jesti bube, a da toga niste ni svjesni. Insekti koji se uzgajaju za hranu nazivaju se “mikro-stoka” ili “mini-stoka”.
Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Alpha-Gal sindrom povezan je s anafilaksijom uzrokovanom cjepivom. Izraz “Acheta domesticus” na etiketi, prema studiji Get Better Wellness iz kolovoza 2022., odnosi se na cvrčke. Priča se da ga neki maskiraju u “Acheta protein” i reklamiraju kao fantastičnu zamjenu za životinjske proteine.
Međutim, prema istraživanju koje je u lipnju 2021. objavio Food Chemistry, jedenje cvrčaka može biti kobno za osobe alergične na školjke. Jedenje cvrčaka nosi dodatni rizik jer je poznato da prenose brojne infekcije, uključujući salmonelu i E. coli.
U jednoj studiji, koju je objavila Nacionalna medicinska knjižnica, istraživači su pronašli parazite u više od 81 posto uzgajališta insekata koje su ispitali; u 30 posto tih slučajeva paraziti mogu potencijalno naškoditi ljudima.
Kao što je gospođa Jones napomenula, “Također znamo da mnoge od ovih bioinžinjerskih namirnica uzrokuju rak.”
“Uz neznanje o bioinženjerskoj hrani, kao io mesu uzgojenom u laboratoriju, ljudi nemaju pojma što jedu”, objasnila je. “Ako pročitate bilo kakvu informaciju o mesu uzgojenom u laboratoriju, apsolutno je nevjerojatno kako ga mogu predstaviti kao dobru alternativu prirodnoj hrani koju nam je Bog dao, poput goveda, svinja i kokoši.”
Gospođa Jones smatra fascinantnim “koliko ljudi pada na to i to dopušta”.
“Opet ću vratiti taj račun”, obećala je. “Ponovo ću ga uvesti na sljedećoj sjednici Sabora u siječnju, jer ljudi zaslužuju znati što je u njihovoj hrani i onda donijeti informiranu odluku hoće li je jesti.”
Ljudi bi, nastavila je, trebali “čitati etiketu”. “”Samo uzmi konzervu juhe. Ne možete ni izgovoriti pola tih sastojaka”, rekla je. “Stavljaju sve više i više kemikalija u sve što jedemo. Što smo bolesniji, Big Pharma zarađuje više novca, pa žele da Amerikanci budu debeli, bolesni i gotovo mrtvi kako bi mogli pronaći lijek ili lijek.”