Predsjednik Trump tužiteljicu James, koja je Afroamerikanka, nazvao “rasisticom” i rekao da mu se demokratkinja osvećuje

Predsjednik Trump tužiteljicu James, koja je Afroamerikanka, nazvao “rasisticom” i rekao da mu se demokratkinja osvećuje

Predsjedniku Trumpu i njegovoj obiteljskoj tvrtki počelo je suđenje u New Yorku u slučaju prijevare, koje bi moglo nanijeti veliku štetu bivšem američkom predsjedniku i njegovom carstvu nekretnina.

Trumpa, favorita za republikansku predsjedničku nominaciju 2024. godine, državna tužiteljica New Yorka Letitia James optužuje da je napuhao vrijednost svoje imovine za milijarde dolara kako bi osigurao bolje uvjete kredita i osiguranja. “Ovo je nastavak najvećeg lova na vještice svih vremena. Imamo sjajnu tvrtku. Stvorio sam sjajnu tvrtku. Ogromna je”, nastavio je.

“Ima neke od najvećih nekretnina na svijetu. A sada moram ići pred nevaljalog suca”, izjavio je Trump prije ulaska u sudnicu na Manhattanu. Trump, odjeven u tamnoplavo odijelo, sa svjetloplavom kravatom i iglom s američkom zastavom na reveru, ponovno je tužiteljicu James, koja je crnkinja, nazvao “rasisticom” i rekao da mu se demokratkinja osvećuje.

“Bez obzira koliko novca mislite da imate, nitko nije iznad zakona”, rekla je sa svoje strane James novinarima prije ulaska u sudnicu. “Zakon je i snažan i krhak. Danas ćemo u sudnici dokazati naš slučaj”, dodala je. 

Predsjednik Trump planira nazočiti prvom tjednu suđenja na državnom sudu na Manhattanu, navodi se u sudskom podnesku. Suđenje dolazi tjedan dana nakon što je sudac koji vodi slučaj proglasio Trumpa odgovornim za prevaru i uglavnom će se odnositi na kazne s kojima se mora suočiti.

James traži najmanje 250 milijuna dolara kazne, trajnu zabranu Trumpu i njegovim sinovima Donaldu Jr. i Ericu da vode posao u New Yorku te petogodišnje ograničenje poslovanja s komercijalnim nekretninama za Trumpa i njegove tvrtke.

Sudac Arthur Engoron prošlog je tjedna presudio da je James dokazala svoj slučaj prevare protiv Trumpa, njegova dva odrasla sina i njegovih 10 kompanija. Engoron je oštrim riječima opisao kako su izmišljali procjene. To je uključivalo Trumpovo izračunavanje vrijednosti svog stana u Trump Toweru kao da je tri puta veća od stvarne vrijednosti.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp