Meksički predsjednik osudio i prozvao Washington za financiranje rata u Ukrajini

Meksički predsjednik osudio i prozvao Washington za financiranje rata u Ukrajini

Meksičkom predsjedniku Andrésu Manuelu Lópezu Obradoru oštre kritike vanjske politike Washingtona nisu strane.

U ponedjeljak je to ponovno učinio, ali ovaj put o američkoj vojnoj pomoći Ukrajini, u osjetljivom trenutku kada neki republikanci u Kongresu pokušavaju srezati ukrajinsko financiranje iz proračuna za obranu. López Obrador je iskoristio priliku da upita zašto se više američke inozemne pomoći ne ulaže u samom američkom dvorištu. U tom je kontekstu potapanje milijardi u Ukrajinu proglasio “iracionalnim”.

“Upravo sam gledao kako sada ne odobravaju pomoć za rat u Ukrajini”, rekao je tijekom dnevnog brifinga za novinare. “Ali koliko su odredili za rat u Ukrajini? 30 do 50 milijardi dolara za rat. Što je najiracionalnije što možete imati. I štetno.”

“Dakle, moraju promijeniti svoju strategiju i naučiti se poštovati. Ovo nije vrijeme za ignoriranje meksičkih vlasti”, dodao je meksički predsjednik.

Reuters je naglasio da je u tim izjavama “pozvao Washington da više pomoći posveti zemljama Latinske Amerike”.

Ljevičar López Obrador zadržao je neutralan stav prema Ukrajini, u skladu s drugim zemljama na globalnom jugu, ali je općenito podržao niz rezolucija UN-a kojima se osuđuje “ruska agresija”.

U isto vrijeme, nastavio je surađivati ​​s Moskvom više nego što bi ijedna od velikih zapadnih sila ikada to učinila u ovom trenutku, kao što Reuters također primjećuje:

Prije dva tjedna, predsjednik je branio nazočnost ruske vojne postrojbe na vikend paradi kojom se obilježava dan neovisnosti Meksika, nakon oštrih kritika da je njegova zemlja dala platformu snagama koje su napale Ukrajinu.

Lopez Obrador također je često ciljao na američke sankcije, nakon što je upravo prošli tjedan povezao sankcije protiv Kube i Venezuele s povećanjem aktivnosti migranata u cijeloj regiji i na američkoj granici.

“Oni (SAD) ne poduzimaju ništa”, rekao je prošlog petka, prenosi Associated Press. “To je više, mnogo više od onoga što odobravaju za rat u Ukrajini od onoga što daju za pomoć u borbi protiv siromaštva u Latinskoj Americi i na Karibima.”

Pozvao je američke čelnike da “uklone blokade i prestanu maltretirati neovisne i slobodne zemlje, integrirani plan suradnje kako Venezuelanci, Kubanci, Nikaragvani i Ekvadorci, Gvatemalci i Honduranci ne bi bili prisiljeni emigrirati”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp